dinsdag, 10. februari 2009 - 13:30

Vier van de elf verdachten op eerste dag liquidatie-proces

Amsterdam

In de gerechtsbunker in Osdorp is maandag 9 februari Passage gestart, het voor Nederland grootste liquidatieproces ooit. Het heeft een enorme omvang en een zeldzaam gebruik van een kroongetuige. Een verslaggeving met de belangrijkste punten van deze eerste dag.

Dankzij de getuigenissen van deze kroongetuige moeten elf verdachten zich in dit proces verantwoorden voor betrokkenheid bij één of meerdere liquidaties, waaronder die op de Amsterdamse kroegeigenaar Thomas van Der Bijl en hasj/vastgoedhandelaar Kees Houtman, of wegens grootschalig wapenbezit, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Officier Betty Wind, één van de vijf officieren van justitie, gaf tijdens de eerste zittingsdag de omvangrijkheid van het proces aan. “Er zijn vijftig gerechtelijke vooronderzoeken geopend, 257 getuigen en 30 verdachten gehoord. Vijfhonderd telefoonlijnen getapt, waarbij 170.000 gesprekken zijn opgenomen. Ook zijn er ruim tienduizend processen-verbaal opgemaakt.�

Vier van de elf verdachten aanwezig
Van de elf verdachten waren er vandaag vier aanwezig: Jesse R, Sjaak B., Fred R. en Mohammed R, beter bekend als ‘moppie.’ La Serpe is de kroongetuige. Hij was aanwezig in de bunker, maar niet zichtbaar voor publiek en pers. Ook kwam hij de eerste zittingsdag zelf niet aan het woord.

La Serpe zelf ook verdachte
La Serpe is in dit liquidatieproces zelf ook verdachte, van de moord op Kees Houtman en van vergevorderde plannen tot moord op Thomas van der Bijl. Deze zou hij samen hebben uitgevoerd met hoofdverdachte Jesse R. Zijn oude gevangenismaat. En de man van wie La Serpe de meeste informatie over de in dit proces behandelde zaken kreeg.

’La Serpe onbetrouwbaar’
De verdediging noemde La Serpe voorafgaand aan het proces onbetrouwbaar omdat hij de meeste informatie uit tweede hand verkreeg. Volgens Wind heeft justitie “niets voor zoete koek geslikt.� En is er “zeer kritisch onderzoek gedaan om zijn woorden te toetsen.�

Halvering strafeis La Serpe
Officier Wind legde de eerste zittingsdag nog eens uit waarom het OM de ongebruikelijke overeenkomst met La Serpe sloot. In ruil voor bescherming en halvering van de strafeis in zijn zaak, van zestien tot acht jaar, legde La Serpe een reeks indrukwekkende verklaringen af.

Liquidatie Nedim Imac
Dat hij wist waarover hij sprak werd duidelijk toen Nedim Imac, de voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor, om het leven kwam bij een liquidatie. Hij was door La Serpe al genoemd als kandidaat op een vermeende dodenlijst. Een belangrijke reden voor het openbaar ministerie tot samenwerking met La Serpe, verklaart officier Wind. Met zijn verklaringen kon een einde worden gemaakt aan de onaantastbaarheid van de moordenaars. En, Wind geeft dit aan als belangrijkste reden, nieuwe liquidaties worden voorkomen.

Verdediging wantrouwt rechtbank
De verdediging toonde zich in het eerste half uur wantrouwend over de samenstelling van de rechtbank. Dit heeft te maken met het vertrek begin dit jaar van de vorige voorzitter van de rechtbank Dick van den Brink. Hij fungeerde als voorzitter van de rechtbank tijdens de 25 voorafgaande pro-formazittingen.

De voorzitter is volgens de verdediging om onduidelijke redenen vertrokken en volgens Sander Janssen, advocaat van Jesse R., kan zelfs schijn voldoende zijn om te twijfelen aan onpartijdigheid. Janssen wil dat een verschoningskamer van de rechtbank de wissel beoordeelt. Dit verzoek wordt afgewezen.

Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars vindt de mededeling afdoende dat Van den Brink niet is bedreigd en ook niet ziek is. “Voor de rest gaat het niemand wat aan.� Ook Nico Meijering, advocaat van Ali A, is het niet eens met Lauwaars. En uit namens zijn cliënt de wens de oude combinatie terug te willen. Lauwaars zegt dat er met dit wantrouwen een “grens is overschreden.� “Met uw wantrouwen trekt u de integriteit van de hele rechtbank in twijfel.�

Ook geven de advocaten in het begin van de zitting aan dichter bij hun cliënten te willen zitten, nu is de afstand tussen hen enkele meters. Het verzoek wordt aanvaard, na de lunchpauze zitten de advocaten naast hun cliënten.
Provincie:
Tag(s):