woensdag, 7. januari 2009 - 22:16

Vier verdachten aangehouden voor overvallen Aldi en La Place

Rijswijk

Politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie verwachten met de aanhouding van vier verdachten een reeks overvallen op de Aldi in Rijswijk en het wegrestaurant ‘La Place’ in Delft te hebben opgelost. Het viertal wordt verdacht van betrokkenheid bij drie overvallen op de Rijswijkse Aldi in de Herenstraat en twee overvallen op het wegrestaurant langs de A13 in Delft.

De verdachten pleegden niet alle overvallen met z’n vieren, maar opereerden in steeds wisselende samenstellingen. Genoemde overvallen vonden plaats in de tweede helft van 2008.

Dinsdag 8 juli en zaterdag 13 september werd de Aldi in de vroege uren overvallen door twee gemaskerde mannen. Op 8 juli bedreigden zij het aanwezige personeel met een mes, 13 juli namen ze de personeelsleden onder schot met een vuurwapen. Beide keren dwongen de overvallers het personeel om uit de kluis een groot geldbedrag te halen en dat af te geven. Donderdagavond 2 oktober werd de supermarkt voor de derde keer eveneens door twee gewapende mannen overvallen. Na de derde overval formeerde het Openbaar Ministerie en Politie Haaglanden een speciaal rechercheteam dat de overvallen op de Rijswijkse supermarkt onder de loep nam.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling nadat politie en justitie op woensdag 15 oktober een foto vrijgaven van één van de verdachten. De foto, gemaakt door beveiligingscamera’s van de supermarkt, toonde één van de overvallers die 13 september onder bedreigingen van een vuurwapen de aanwezige winkelkluis leeghaalde. Bij deze overval werd een groot geldbedrag en een hoeveelheid sigaretten buitgemaakt. Het rechercheteam toonde de foto’s in het regionale opsporingsprogramma ‘Team West’ van RTV West en een week later in het nationale opsporingsprogramma ‘Opsporing verzocht’van de AVRO. Naar aanleiding van beide uitzendingen en publicaties van de foto van de verdachte in de regionale dagbladen en lokale kranten kreeg het rechercheteam de nodige tips over de identiteit van de op de foto getoonde man.

Op basis van het rechercheonderzoek naar de verdachten van deze reeks overvallen en de informatie die bij het rechercheteam binnenkwam naar aanleiding van mediapublicaties, kon het rechercheteam op 4 december de eerste verdachte aanhouden. Het ging om een 22-jarige Hagenaar. In de daarop volgende doorzoekingen in twee woningen in Delft werden de bij de overval van 13 september gebruikte trolleykoffers aangetroffen. Met de koffers vervoerden de verdachten na de overval het weggenomen geldbedrag. Daarnaast vond het rechercheteam een vuurwapen en enkele tot de overval terug te brengen goederen.

Dat daarmee het rechercheonderzoek nog niet was afgerond, bleek in de loop van de maand december. Het team hield maandag 15 december in een woning in Spoorwijk (Den Haag) een 23-jarige Hagenaar aan. Deze verdachte werkte ten tijde van de overvallen bij genoemde supermarkt. De 23-jarige wordt er van verdacht informatie vanuit de supermarkt onder andere aan de 22-jarige Hagenaar te hebben doorgespeeld, waarna de overvallen konden plaats vinden. Maandag 22 december hield het rechercheteam in Den Haag nog een 27-jarige Hagenaar aan.

Gaande het rechercheonderzoek kreeg het team informatie over twee in Delft gepleegde overvallen waarbij de signalementen van de verdachten opvallende gelijkenissen vertoonde met de signalementen van de verdachten van de Rijswijkse overvallen. Zondagavond 7 september probeerden twee verdachten het wegrestaurant ‘La Pace’ aan Rijksweg A13 te overvallen. Het bleef in dit geval bij een poging en de beiden verdachten vertrokken zonder enige buit. Maandag 8 september om 08.45 uur drongen twee verdachten wederom het wegrestaurant La Place’ binnen en dwongen een 37-jarige medewerker onder bedreiging van een vuurwapen tot afgifte van een groot geldbedrag. Maandag 29 september om 07.20 uur werd het restaurant wederom overvallen en dwongen de overvallers een 31-jarige werknemer tot afgifte van een geldbedrag. De twee aangehouden verdachten worden er eveneens van verdacht genoemde overvallen en de poging tot overval te hebben gepleegd.

Ook in het onderzoek naar de verdachten van de twee overvallen van het wegrestaurant groeide bij het rechercheteam het vermoeden dat bij de gewelddadige berovingen de verdachten hulp van binnenuit hebben gehad. Op basis van het rechercheonderzoek had het team voldoende informatie verzameld die de aanhouding van een 24-jarige vrouw uit Delft rechtvaardigde. Zij werd maandag 15 december in Delft aangehouden. De 24-jarige werkte ten tijde van beide overvallen in het wegrestaurant.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 22-jarige en 27-jarige Hagenaars van het plegen van de drie overvallen op de Rijswijkse supermarkten en de twee overvallen en de poging tot overval op het wegrestaurant in Delft. De verdenkingen van de 23-jarige Hagenaar richten zich op het medeplegen en verstrekken van informatie van de overvallen in Rijswijk. De verdenking tegen de 24-jarige Delftse richt zich op het medeplegen en het verschaffen van informatie waardoor de overvallen in Delft konden worden gepleegd. Alle verdachten zijn inmiddels door de raadkamer in voorlopige hechtenis gehouden. Van de buit is niets teruggevonden. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

Zowel het management van de Rijswijkse supermarkt als die van het wegrestaurant reageerde verheugd op het nieuws van de aanhoudingen. De overvallen leidden tot veel onrust onder het personeel. De winkel werd enkele dagen gesloten. Supermarkt Aldi in Rijswijk stelde na de laatste overval in oktober extra bewakingspersoneel aan die de omgeving van de winkel en de kassa’s in de gaten hielden. De winkeliersvereniging ‘Stichting winkelcentrum historisch Rijswijk’ spreekt ook van opluchting. De reeks van overvallen zorgden onder de winkeliers van de Rijswijkse winkelstraat tot veel beroering.
Provincie:
Tag(s):