maandag, 25. mei 2009 - 15:29

Vier verdachten vast op verdenking van mensenhandel

Den Haag

Een rechercheteam van bureau Vreemdelingenpolitie van Politie Haaglanden heeft één man en drie vrouwen aangehouden op verdenking van mensenhandel. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag maandag laten weten.

Allen worden er van verdacht dat zij meisjes die zich in een kwetsbare positie bevonden, ronselden voor transporten van verdovende middelen. Een aantal meisjes heeft volgens de Vreemdelingenpolitie vanuit Marokko tientallen kilo's verdovende middelen gesmokkeld naar Nederland. Ook werden er voorbereidingen getroffen om twee meisjes vanuit Brazilië verdovende middelen te laten smokkelen.

De drie vrouwelijke verdachten, van 21, 21 en 20 jaar oud, uit Den Haag zijn op dinsdag 17 maart aangehouden. Donderdag 9 april volgde de aanhouding van een 27-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. Alle vier de verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.

De Vreemdelingenpolitie kwam de mensenhandel op het spoor na een tip van een oplettende medewerkster van een reisbureau. Deze vrouw merkte dat er iets niet in de haak was met de boeking van de tickets voor twee meisjes naar Brazilië.

Eén van de meisjes was minderjarig, maar de toestemmingsverklaring van de ouders van het minderjarige meisje ontbrak. Toen de medewerkster van het reisbureau de moeder van het meisje belde, bleek zij niet op de hoogte van de reisplannen van haar minderjarige dochter.

De Vreemdelingenpolitie startte begin januari dit jaar onder leiding van de officier van justitie een onderzoek. Gedurende dit onderzoek kreeg het onderzoeksteam een goed beeld van de werkwijze.

De Vreemdelingenpolitie en het Openbaar Ministerie Den Haag verwachten met de aanhoudingen een groep verdachten opgepakt te hebben die zich gedurende een langere periode heeft bezig gehouden met mensenhandel.

Om drugs naar Nederland te krijgen, misbruikten de verdachten volgens de politie en het OM willekeurige meisjes die om verschillende redenen niet stevig in hun schoenen stonden. Het ronselen van personen voor criminele activiteiten valt onder mensenhandel.
Provincie:
Tag(s):