vrijdag, 12. juni 2009 - 13:48

Vijf jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval

Den Bosch

Een 46-jarige man uit Berlicum die op 16 augustus 2007 een ongeval veroorzaakte waarbij een bromfietser om het leven kwam, heeft vrijdag 12 juni een gevangenisstraf van vijf jaar door de rechtbank in Den Bosch opgelegd gekregen. Dit heeft de rechtbank bekendgemaakt.

Daarnaast mag de man zeven jaar lang geen motorrijtuigen besturen en moet hij de nabestaanden van de bromfietser ruim elfduizend euro betalen.

Volgens de rechtbank in Den Bosch staat naar aanleiding van onderzoek vast dat de Berlicummer met een snelheid tussen de 150 en 170 kilometer per uur reed waar 80 kilometer per uur het maximum is. Getuigen gaven aan dat de man zeer hard optrok en met hoge snelheid over de Beusingsedijk in Den Dungen reed.

Het gedrag van de man valt volgens de rechtbank in juridische zin te duiden als roekeloos rijden. Dat is de zwaarste vorm van schuld. De verdachte heeft de maximumsnelheid in extreme mate overschreden op een weg die zich daar volstrekt niet voor leende.

Hij heeft het leven van zijn zoons die bij hem in de auto zaten en dat van andere verkeersdeelnemers op het spel gezet door levensgevaarlijk verkeersgedrag te vertonen. Door het ongeval kwam een jonge bromfietser om het leven.

De rechtbank overweegt onder meer dat het grote verlies en het eindeloze verdriet van de nabestaanden de verdachte rechtstreeks vallen toe te rekenen. Dit klemt des te meer doordat de verdachte weinig blijk heeft gegeven van medeleven met de nabestaanden of verantwoordelijkheidsgevoel voor het overlijden van de bromfietser.

Verdachte stelde zich van meet af aan op het standpunt dat hem geen enkel verwijt viel te maken, terwijl verdachte zich had moeten realiseren dat zijn laakbare verkeersgedrag aan het fatale verkeersongeval ten grondslag lag.

Het feit dat de verdachte al eerder werd veroordeeld wegens rijden onder invloed en wegens een forse snelheidsoverschrijding laat de rechtbank meewegen bij het bepalen van de hoogte van de straf. de straffen die in 2004 en 2005 aan verdachte zijn opgelegd hebben kennelijk weinig indruk op hem gemaakt en hebben hem er niet van weerhouden om opnieuw een verkeersdelict te plege
Provincie:
Tag(s):