donderdag, 16. juli 2009 - 11:33

Vijftigste verjaardag driepuntsgordel

Volvo is al jaren marktleider op het gebied van veiligheid. Het bedrijf ontwikkelde verschillende technologieën die helpen letsel bij ongevallen te minimaliseren. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Volvo de driepuntsveiligheidsgordel introduceerde – een uitvinding die vanaf dat moment meer levens heeft gered in het verkeer dan welke technische toepassing dan ook.

'Al vanaf het begin hebben we het patent op de uitvinding vrijgegeven aan alle fabrikanten en vandaag de dag is de veiligheidsgordel een vast onderdeel van elke auto of truck. Daarom zeggen we ook dat er een stukje Volvo in ieder voertuig zit – ongeacht het merk of model', verklaart Volvo’s Product en Veiligheidsmanager Carl Johan Almqvist.

Hoewel de driepuntsgordel al een halve eeuw bestaat, wordt deze schrikbarend weinig gedragen door vrachtwagenchauffeurs in sommige landen. Zo draagt slechts vier op de tien truckchauffeurs in Zweden een gordel, terwijl dit in bijvoorbeeld Frankrijk dankzij strikte regelgeving ruim 80 procent is.

De consequenties van het niet dragen van een veiligheidsgordel zijn goed gedocumenteerd door Volvo’s eigen Accident Research Team. Van de 15 dodelijke truckongevallen op Zweedse wegen in de laatste drie jaar droeg de chauffeur in slechts één geval een veiligheidsgordel.

De eerste Volvo met een driepuntsgordel werd op 13 augustus 1959 afgeleverd in Karlstad, Zweden.
Categorie:
Tag(s):