dinsdag, 27. januari 2009 - 19:15

Vinding BMW voorkomt verkeerd tanken

Als eerste autofabrikant ter wereld voorziet BMW al haar dieselmodellen voortaan van een tankbeveiliging die het tanken van de verkeerde brandstof voorkomt. Met dit systeem kan veel tijd en geld worden bespaard. Zo moest de Wegenwacht van de ANWB in 2008 maar liefst 23.000 keer in actie komen om mensen hulp te bieden die de verkeerde brandstof hadden getankt. De innovatieve tankbeveiliging wordt vanaf nu standaard en zonder meerprijs op alle BMW’s met dieselmotor gemonteerd.

Het tanken van de verkeerde brandstof kan naast veel tijdverlies, ook dure reparaties opleveren. Indien er gereden is met de verkeerde brandstof, kunnen de herstelkosten oplopen tot wel 10.000 euro. Zelfs als de bestuurder de motor nog niet eens heeft gestart, is het noodzakelijk dat het brandstofsysteem geleegd en gereinigd wordt. Dit levert bovendien de nodige milieuschade op, omdat er een voor auto’s onbruikbaar mengsel van benzine en diesel overblijft. Ad Vonk, woordvoerder van belangenorganisatie ANWB juicht de toepassing van de nieuwe tankbeveiliging dan ook toe. “Dit systeem scheelt zowel onze Wegenwacht als ook onze leden veel tijd en geld en komt bovendien het milieu ten goede.�

De tankbeveiliging die voortaan in alle BMW’s met dieselmotor wordt ingebouwd, maakt het onmogelijk om het vulpistool van de benzinepomp in de tankopening te steken. Het ‘slot’ in de tankopening gaat alleen open voor een standaard diesel vulpistool, dat een grotere diameter heeft dan bij benzine. Daarom past een diesel vulpistool ook niet in de vulpijp van een benzineauto, waardoor die verwisseling ook veel minder voorkomt. Het systeem van BMW is ook berekend op onconventionele vormen van bijtanken, zoals met brandstof uit een jerrycan. Via kleine openingen langs de rand van de vulopening laten zich dan kleine hoeveelheden brandstof bijvullen.
Categorie:
Tag(s):