vrijdag, 20. februari 2009 - 23:30

Vitesse eenvoudig langs slap Roda JC

(Elfvoetbal) Vitesse blijft het goed doen onder trainer Theo Bos. Thuis in het Gelredome, tegen het hulpeloos acterende Roda JC, wonnen de Arnhemmers met 3-0. De doelpunten werden gemaakt door Dalibor Stevanovic, Sebastién Sansoni en Nicky Hofs.

De Limburgers konden de problemen binnen en buiten de club niet van zich af spelen in deze bijzonder matige wedstrijd. De ploeg van coach Harm van Veldhoven speelde inspiratie- en initiatiefloos en lijkt zich te moeten neerleggen bij nacompetitievoetbal. Vitesse komt door de zege steeds dichterbij het zo gewenste linkerrijtje.

Voor het duel werd al duidelijk dat de Limburgse club zich door alle perikelen niet volledig heeft kunnen richten op de wedstrijd tegen Vitesse. Volgens trainer Van Veldhoven hadden zijn mannen last van het feit dat het de afgelopen week continue over de financiën ging. Daarnaast besloten Roda JC-supporters uit protest niet af te reizen naar Arnhem, dus perikelen genoeg rond de club.

Dit had inderdaad zijn weerslag op het spel van het uitteam, want het was slap en uitermate zielloos wat Roda zien. Vitesse profiteerde snel van de lamlendige instelling, met de hulp van Roda-keeper Bram Castro. Na een terugspeelbal in de zestiende minuut werd de Belgische sluitpost opgejaagd en wilde hij de bal met links wegtrappen. De doelman gleed echter uit, waardoor de bal precies in de voeten van Stevanovic kwam. De Sloveense middenvelder schoot vanaf zo'n 25 meter voor open doel beheerst raak: 1-0.

Drie minuten later werd de wedstrijd al beslist door Vitesse. Hofs trapte een vrije bal subtiel op het hoofd van Lasse Nilsson. De Zweed kopte de bal weer door naar de geheel vrijstaande Sansoni. De opgeleefde Franse middenvelder wist wel raad met dit buitenkansje: 2-0. Het arme Roda liet zich wel erg gemakkelijk naar de slachtbank leiden. De Limburgers speelden als los zand aan elkaar en zonder enige vorm van vertrouwen.

De Arnhemmers speelden ook niet bijster geniaal. Na de 2-0 zakte het spelpeil naar beneden en vooral de spitsen Nilsson en Ricky van Wolfswinkel hadden hun dag niet. De Zweedse aanvaller ging vooral, onsuccesvol, voor eigen succes, terwijl de jonge Van Wolfswinkel opviel door zijn trage handelingssnelheid.

In de tweede helft begon het Arnhemse publiek hem ook zowaar uit te fluiten en om Santi Kolk te roepen. Bos gaf het publiek wat het wilde en de wissel had meteen resultaat. In de 66e minuut zag de diepgestuurde Kolk zijn medespeler Hofs vrijstaan en bediende de kleine middenvelder perfect. Hofs hoefde enkel zijn hoofd tegen de bal te zetten: 3-0.

Dat het 'maar' 3-0 werd, mag welhaast een wonder heten. Vitesse vergat steeds maar weer de derde treffer te maken, terwijl ook Roda wat kansjes kreeg. Doelman Piet Velthuizen pakte echter alle ballen die hij kreeg.

Voor Roda JC rest niets meer dan te hopen dat ze volgende week tegen De Graafschap een positief resultaat kunnen boeken. Mocht het elftal van Van Veldhoven ook deze pot gaan verliezen, lijkt degradatie slechts een kwestie van tijd.
Categorie:
Tag(s):