zondag, 3. mei 2009 - 20:37

Vitesse houdt hoop op Europees avontuur levend

(Elfvoetbal) Vitesse mag blijven hopen op een Europees avontuur in het komende seizoen. De Arnhemmers boekten voor eigen publiek een 1-0 overwinning op Heracles Almelo en staan nu op twee punten van plaats acht, die recht geeft op een play-offticket.

Man van de wedstrijd werd Lasse Nilsson. De Zweedse spits scoorde een kwartier voor tijd de enige treffer van het duel. Een strak aangesneden voorzet van Claudemir werd niet goed verdedigd door Birger Maertens en Nilsson kon binnenschieten.

Het doelpunt zorgde ervoor dat Vitesse een dramatisch gestart seizoen nog een schitterende glans kan geven. Europees voetbal zou een hoofdprijs zijn voor de Arnhemmers, maar daarvoor moeten wel eerst de play-offs worden bereikt. Vitesse moet dan in de laatste speelronde winnen van ADO Den Haag en vervolgens afwachten wat FC Utrecht, NAC en Feyenoord doen.

De overwinning op Heracles was terecht, al duurde het lang voordat Vitesse het net vond. Dat was mede te danken aan Martin Pieckenhagen. De doelman van Heracles moest in de eerste helft hard werken voor zijn geld. Hij zag verschillende keren mannen in geel-zwart op zich af komen, maar redde steeds.

Heracles werd in het eerste half uur ver teruggedrongen. Toch waren het juist de bezoekers die de beste kans van de eerste helft kregen. Ricky van den Bergh dook vijf minuten voor de pauze plotseling op voor het Vitesse-doel en haalde keihard uit. Piet Velthuizen redde half en de aanstormde Bas Dost kon binnenschieten, maar deed dat veel te zacht. Die goede kans zorgde er wel voor dat Heracles eindelijk aan aanvallen begon te denken en dat leverde weer een leuke tweede helft op.

Na de pauze golfde het spel in hoog tempo op en neer, maar de aanvallers aan beide kanten schoten niet met scherp. Mark-Jan Fledderus dacht wel even de gelijkmaker te scoren, maar zijn bal richting de kruising werd schitterend gered door Velthuizen. Invaller Santi Kolk liep in blessuretijd zelfs al juichend weg, maar zijn schot werd centimeters voor de doellijn gestopt door Maertens.

Voor Heracles was de uitslag desastreus. De ploeg kon zich bij winst veilig spelen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Omdat concurrenten De Graafschap en Sparta beiden punten pakten, moet Heracles vrezen voor de nacompetitie.