donderdag, 12. maart 2009 - 12:54

Vliegveld Woensdrecht 75 jaar

Vliegbasis Woensdrecht heeft onlangs haar 75-jarig bestaan gevierd. De vliegbasis heeft een rijke historie in Nederland.

Op 5 maart 1934 tekende de Woensdrechtse gemeenteraad het besluit om van het toen nog onontgonnen terrein ‘De Eendenkooy’ een vliegveld te maken. De luchtmacht beschouwt deze datum als de geboorte van vliegbasis Woensdrecht.

Slechts enkele jaren na haar ontstaan, op 10 mei 1940, viel de vliegbasis in Duitse handen. Na de bevrijding van Zuid-Nederland in december 1944 was Woensdrecht het eerste vliegveld waar Nederlandse vliegers met hun Spitfires vanuit Engeland aankwamen. Tijdens de watersnoodramp in 1953 werden de reddingsacties gecoördineerd vanaf de vliegbasis.

In 1953 kwam de straalmotorenwerkplaats naar de West-Brabantse vliegbasis. Het markeerde het begin van de tweede tak van sport op de vliegbasis: onderhoud en logistiek. De straalmotorenwerkplaats kan immers gezien worden als de vroege voorloper van het huidige Logistiek Centrum Woensdrecht. In 1968 keerde het tij voor een aantal jaren. Vliegbasis Woensdrecht sloot voor militair vliegverkeer en kreeg de status van reservevliegbasis.

De Koude Oorlog had voor de vliegbasis zeer directe gevolgen: op 28 juni 1983 werd Woensdrecht aangewezen als locatie voor de plaatsing van kruisvluchtwapens. Het was een woelige periode met talloze demonstraties rond de vliegbasis tegen de voorgenomen plaatsing. In de jaren na de Koude Oorlog werden verschillende opleidingen, meteorologische taken en depots bij de vliegbasis ondergebracht.

Vliegbasis Woensdrecht blijft zich ontwikkelen. De komende jaren gaat bij opleiding en onderhoud de aandacht uit naar de borging van kwaliteit en luchtwaardigheid. Zo is het onderdeel Opleidingen Koninklijke Luchtmacht inmiddels gecertificeerd. De Koninklijke Militaire School Luchtmacht mag zich een officieel erkend praktijkcentrum voor de verschillende ROC-opleidingen noemen. Ook binnen de Luchtmacht Meteorologische Groep en het Logistiek Centrum Woensdrecht vinden dit soort ontwikkelingen plaats.
Provincie:
Tag(s):