vrijdag, 6. februari 2009 - 14:27

Vlucht Koninklijk paar naar Rothera Station uitgesteld

Amsterdam

Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden brengen op uitnodiging van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van 6 tot en met 9 februari een bezoek aan Antarctica. De Prins houdt tijdens het bezoek een weblog bij.

Na een vlucht van een klein half uur vanaf het zuidelijkste puntje van het Amerikaanse continent is het Koninklijk paar aangekomen naast de hooggelegen Tyndall gletsjer, één van de uitlopers van het Zuid-Patagonisch ijspak. Na Antarctica en Groenland is dit de derde grootste ijsmassa ter wereld.

De Prins schrijft verder; "De dag begon in het beroemde Torres del Paine Nationale Park in zuid Chili. Al hoewel het niet mijn bedoeling is een toeristisch reisverslag te schrijven maar mij te concentreren op nut en noodzaak van arctisch en glaciaal onderzoek, waar mogelijk gerelateerd aan de consequenties voor Nederland, kan ik het toch niet nalaten dit park aan te raden!"

Na een nachtje nabij de gletsjer zou het paar rond 10.00 uur vertrekken voor het tweede deel twee van de reis, naar Rothera. BAS, the British Antarctic Survey, die de vlucht naar Rothera Station verzorgd heeft echter laten weten dat het vertrek nu om 01.30 uur gepland staat in verband met de weersomstandigheden. "Het geeft ons wel ruim 8 uur extra, dus uiteindelijk zeer de moeite waard. Tot morgen vanaf Rothera!!", aldus Prins Willem-Alexander.
Categorie:
Tag(s):