donderdag, 30. juli 2009 - 8:35

VOC-schip Prins Willem in vlammen op

Den Helder

In Den Helder heeft een felle brand donderdagochtend vroeg de replica van het VOC-schip Prins Willem verwoest.

De brandweer werd rond 03.00 uur gealarmeerd toen een rookmelder op het schip de brand detecteerde. Rond 05.00 uur werd middelbrand afgegeven en sloegen de vlammen uit het schip.

Tegen de ochtend werd voor de brandweer duidelijk dat het schip niet meer te redden was. De brandweer liet het vuur gecontroleerd uitbranden.

De driemaster maakt deel uit van de collectie schepen in de Museumhaven Willemsoord, op het terrein van de voormalige Rijkswerf Willemsoord, daterend uit 1825. De replica van de Prins Willem (Prins Willim) is bij Scheepswerf Amels in Makkum (Friesland) gebouwd voor het openlucht museum Oranda Mura, Holland Village, aan de baai van Omura bij Nagasaki in Japan. Het is door de Nederlandse Staat aan het museum aangeboden.

De schade aan de afgebrande replica loopt in de miljoenen. Dat zegt Herman Groenheide, directeur van de Museumhaven Willemsoord. ‘Het is niet alleen een trieste dag voor het museum zelf, maar ook voor veel ondernemers in Den Helder die garen spinde bij de replica’.

Inmiddels is de eigenaar van het schip op het terrein aangekomen om het door brand verwoeste schip te aanschouwen. Of het schip, dat goed is verzekerd, opnieuw gebouwd gaat worden is nog onbekend. Inmiddels zijn rondom het schip dranghekken geplaatst om de vele ramptoeristen die het museum bezoeken op afstand te houden.

update
De brand op de replica van het VOC- schip Prins Willem in Den Helder is vermoedelijk in de koelinstallatie van de keuken van het schip ontstaan. Dat blijkt uit technisch onderzoek van de politie. Die trof geen sporen aan van brandstichting. Het schip brandde in de nacht van woensdag op donderdag volledig uit.


Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):