donderdag, 14. mei 2009 - 20:32

Voetbalfeest met slechts twee incidenten

Zaandijk

Op het moment dat duidelijk werd dat FC Volendam het seizoen 2008-2009 in de eredivisie zou spelen, zou een doemscenario dreigen: risicowedstrijden, beruchte supporters in Volendam, overlast, agressiviteit.

Werk aan de winkel voor de politie. Of toch niet? Leo Wallage, hoofd politiële bedrijfsvoering, blikt terug op een mooi seizoen waarin het voetbal in Volendam -afgezien van twee incidenten - een feest was. Precies zoals vooraf bedoeld was.

Leo Wallage was een van de betrokkenen bij de politie die tot de conclusie kwamen dat de insteek van de politie in dit seizoen heel anders zou moeten zijn dan gebruikelijk. "Er is weinig voor nodig om grimmigheid tussen supporters en politie te creëren. Dat is zelfs bijna maatschappelijk geaccepteerd. Maar als je als politie daarvoor kiest, heb je volgens mij te weinig oog voor het feit dat een actie altijd een reactie uitlokt. De aanwezigheid van de ME creëert vaak een sfeer die wij niet willen", aldus Wallage.

En dus koos de politie Zaanstreek-Waterland ervoor om elke thuiswedstrijd van FC Volendam te benaderen als een feestje en de supporters van beide ploegen ook op die manier te benaderen. Erbij zijn, met de mensen praten, maar ook vroegtijdig je grenzen aangeven.

"Let wel, we zijn niet voor de softe aanpak. Mensen moeten niet het idee hebben dat ze nu alles maar kunnen flikken. Het hele spectrum van ons handelen, van praten tot de zwaarste vorm van politiegeweld, blijven we hanteren."

Signaal
Twee keer ging het mis in Volendam. De eerste keer betrof het supporters van de thuisploeg die onverwachts slaags raakten met nietsvermoedende supporters van Roda JC. Hierbij werden politiemensen gericht belaagd door een groep jonge Volendamsupporters, waarbij agenten ook werden geschopt en geslagen.

Wetende dat een week later Ajax op bezoek kwam in Volendam was de reactie van de politie duidelijk: wij laten niet met ons sollen en hebben de raddraaiers in het vizier. "Op de ochtend vóór die wedstrijd tegen Ajax zijn we de harde kern van Volendamsupporters langsgegaan.

We hebben ze thuis bezocht voor een gesprek en daarbij het signaal afgegeven dat wij nog niet vergeten waren wat er was gebeurd. Die actie heeft tot veel discussie geleid in Volendam, maar het heeft wel effect gehad, want de rest van het seizoen zijn er geen incidenten meer geweest met Volendamsupporters."

Het tweede incident betrof een vechtpartij tussen supporters van Heerenveen en Ajax. Leo Wallage: "We wisten dat ze er waren en hielden de boel in de gaten. We deden dat - net als de rest van het seizoen - zonder al te veel blauw op straat, om de situatie niet op voorhand te laten escaleren. Nadat ze gezamenlijk al uren in twee horecagelegenheden zaten, is - mogelijk door alcohol - plotseling een explosie van geweld ontstaan.

De vechtpartij was kort en hevig en wij waren er heel snel bij. De recherche heeft de zaak in onderzoek. Voor de wedstrijd tegen FC Groningen, de week erna, hebben we weer extra maatregelen getroffen. Wetende dat het niet echt botert tussen de supporters van Groningen en Ajax hebben we voor alle zekerheid de ME achter de hand gehouden. Maar heel bewust niet in opvallend ME-uniform, om de grimmigheid niet zelf op te roepen."

Tevreden
Terugkijkend op het seizoen is Leo Wallage over het algemeen tevreden. Bijna alle thuiswedstrijden waren het feestje waar de politie, samen met gemeente, club en KNVB, op hoopte.

Maar Leo Wallage stelde zich in de loop van het seizoen steeds vaker de vraag hoe lang zo'n feest kan voortduren. "Met de veel gebruikte combiregeling wordt beoogd dat supporters van bezoekende clubs relatief kort in je gemeente aanwezig zijn. We zagen de tendens ontstaan dat mensen er 'een weekendje uit' van wilden maken: Voetbal met een “biertje en een vissie�, gezellig in Volendam.

Ik denk dat het unieke karakter van Volendam hiertoe uitnodigt. Zo'n feest mag natuurlijk langer duren dan een paar uur, maar dan moeten alle partijen hierin wel hun verantwoordelijkheid nemen." Hij doelt onder andere op de horecaondernemers, die scherper zullen moeten toezien op de toestand van mensen aan wie je drank verkoopt, en de gemeente als vergunningverlener.

Volgend seizoen speelt FC Volendam weer in de Jupiler League, na het gelijkspel tegen De Graafschap. Voor de politie was het geen probleem geweest als Volendam zich in de eredivisie had gehandhaafd. Want de politieaanpak in het voorbije seizoen gaf alle vertrouwen in een succesvol vervolg.
Provincie:
Tag(s):