donderdag, 15. oktober 2009 - 19:14

Voetballers weer op vrije voeten

Eindhoven

De politie heeft donderdag de laatste vijf verdachten die nog vast zaten in het onderzoek naar de openlijke geweldpleging op een voetbalveld afgelopen weekend in Eindhoven in vrijheid gesteld. Dit heeft de politie Brabant Zuid-Oost bekend gemaakt.

Op zaterdagmiddag 10 oktober hebben ernstige ongeregeldheden tijdens de voetbalwedstrijd tussen VV Gestel A1 en Wilhelmina Boys A1 geleid tot de aanhouding van 14 personen voor openlijke geweldpleging.

Nadat eerder een speler van VV Gestel door de scheidsrechter van het veld werd gestuurd laaiden de gemoederen op het veld hoog op. Zo hoog dat vervolgens een speler van Wilhelmina Boys een dusdanige overtreding maakte dat ook die speler van het veld werd gestuurd. Terwijl deze 18-jarige speler van Wilhelmina Boys het veld verliet, werd hij belaagd door meerdere spelers van VV Gestel. De jongen werd tegen de grond geslagen en vervolgens meermalen hard geslagen en geschopt. Het daardoor veroorzaakte letsel maakte vervoer per ambulance naar het ziekenhuis noodzakelijk, alwaar hij werd opgenomen. Door het slachtoffer, dat inmiddels weer thuis is, werd aangifte gedaan van deze geweldplegingen.

Nadat de via 112 gealarmeerde politie met 2 eenheden ter plaatse was gekomen, bleek dat geen van de spelers of begeleiders van VV Gestel medewerking wilde verlenen aan het onderzoek. In plaats daarvan werd de coach van Wilhelmina Boys, ten overstaan van de politie, door begeleiders van VV Gestel met de dood bedreigd. Deze bedreigingen hebben geleid tot de aanhouding van beide begeleiders, zijnde een 42-jarige en 51-jarige man uit Eindhoven.

Het totale gebrek aan medewerking naar de juiste toedracht van deze ernstige openlijke geweldpleging heeft ertoe geleid dat alle spelers van het team door de politie als verdachte werden aangehouden.

Om onderzoek naar de juiste toedracht te kunnen verrichten werden 12 van de 14 aangehouden verdachten op zaterdagavond 10 oktober jl. in verzekering gesteld. De twee aangehouden begeleiders konden die avond naar huis; tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Met name de verhoren van de verdachten hebben veel tijd in beslag genomen, omdat slechts, op eigen verzoek, één advocaat voor 9 van de 12 verdachten was aangesteld.

De handelwijze van de politie met betrekking tot de aanhouding en inverzekeringstelling van de verdachten werd door de rechter-commissaris getoetst. Na toetsing door de rechter-commissaris werd de aanhouding en de daarop gevolgde inverzekeringstelling van de verdachten, op één na, rechtmatig geoordeeld. Hun inverzekeringstelling werd hierop verlengd en een 17-jarige jongen werd in vrijheid gesteld. Gedurende hun detentie werden alle verdachten, die merendeels minderjarig zijn, overeenkomstig de regels verzorgd en behandeld, waarbij met name de bijzondere bepalingen aangaande minderjarigen in acht zijn genomen. Op verzoek van de minderjarigen konden bijvoorbeeld de advocaat of ouders aanwezig zijn bij het verhoor. Ook mochten zij eenmaal per dag bezoek ontvangen. Volwassenen mogen dat niet.

Het ingestelde opsporingsonderzoek heeft inmiddels zoveel duidelijkheid opgeleverd dat het voortduren van het voorarrest van 6 verdachten niet langer meer noodzakelijk was. Zij zijn op woensdag 14 oktober in vrijheid gesteld. En vandaag zijn dus ook de laatste vijf verdachten in vrijheid gesteld. De politie werkt met 11 rechercheurs aan het onderzoek.
Provincie:
Tag(s):