maandag, 26. oktober 2009 - 14:04

Vogelasielen bereiden zich voor op een olieramp

Nederlandse vogelliefhebbers bereiden zich voor op een olieramp. Uit ervaringen is gebleken dat de inzet van geschoolde en ervaren vrijwilligers een voorwaarde is om de olievogelopvang verder te professionaliseren. Daarom heeft SON(Stichting Olievogel Nederland} een de cursus ‘Verzorging van olievogels’ ontwikkeld.

Op 23 en 24 oktober heeft SON bij Ecomare de cursus ‘Verzorging van olievogels’ overgedragen aan de Nederlandse vogelasielen. Dit is het begin van de vorming van een netwerk van goed opgeleide vrijwilligers.

De SON, RWS en Kustgemeenten werken samen bij olierampen waarbij veel levende olievogels aanspoelen. De kustasielen van het SON zorgen middels deze cursus voor goed opgeleide olieverzorgers die snel en efficiënt ingezet kunnen worden. De olievogels worden behandeld volgens een aantal protocollen waaronder het verantwoord opvangen van olievogels, het onderzoeken en wassen van vogels, het revalideren en uiteindelijk uitzetten van de vogels. Om deze handelingen goed uit te kunnen voeren, wordt een speciaal tijdelijk opvangcentrum voor olievogels ingericht.

De Stichting Olievogel Nederland (SON) bestaat uit vijf kustasielen gespecialiseerd in de opvang van olieslachtoffers; Vogel- en Zoogdierenopvang ‘De Mikke’(Middelburg), Vogelklas Karel Schot (Rotterdam), het Vogelhospitaal (Haarlem), Ecomare (Texel) en de Fugelspits (Moddergat). Namens SON verzorgt Ecomare de aanvraag, projectcoördinatie en de ontwikkeling van het cursusmateriaal.
Provincie:
Tag(s):