vrijdag, 13. maart 2009 - 8:32

Voortvluchtige maffiabaas aangehouden in Diemen

Diemen

De Nationale Recherche heeft donderdagavond in Diemen de voortvluchtige leider Giovanni S. (30) van de Italiaanse misdaadorganisatie ‘Ndrangheta aangehouden.
Dit heeft het Openbaar Ministerie vrijdag 13 maart laten weten.

Zesvoudige maffiamoord Duisburg
S. is sinds augustus 2007 voortvluchtig. De politie ontdekte in de woning waar de man met zijn gezin verbleef ook een vuurwapen met munitie. S. stond internationaal gesignaleerd door de Duitse autoriteiten, die hem verdenken van betrokkenheid bij een zesvoudige maffiamoord op 15 augustus 2007 in de binnenstad van Duisburg.

Daarbij zijn zes Italianen bij het verlaten van een pizzeria op de openbare weg met automatische vuurwapens doodgeschoten. Een 5-jarig jongetje raakte gewond. Nadat de slachtoffers in hun personenauto’s waren gestapt openden minstens twee mannen het vuur met 9 mm Beretta pistolen.

Volgens de Duitse autoriteiten is de achtergrond van deze afrekening gelegen in een jarenlange strijd in de Italiaanse provincie Calabrië tussen rivaliserende clans van de ‘Ndrangheta in San Luca. De slanke, 1.74 m lange S. met donker haar en blauwe ogen zou een van de schutters zijn geweest en is sindsdien een van de meest gezochte personen in Duitsland en Italië.

S. stond ook gesignaleerd door de Italiaanse autoriteiten, in verband met de verdenking van deelneming aan een criminele organisatie. Zowel het Duitse als het Italiaanse opsporingsonderzoek naar de zesvoudige moord leidde kort geleden tot aanwijzingen dat de verdachte S. zich in Nederland bevond.

Onderzoek KLPD
Uit het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bleek dat Giovanni S. in een portiekwoning in Diemen verbleef met zijn echtgenote en een kind. De voortvluchtige Italiaan vertoonde zich af en toe en slechts vermomd op straat.

Ook een ander lid van de ‘Ndrangheta, de 41-jarige Francesco R., is donderdagavond aangehouden. Hij verbleef in het gezelschap van S. in Diemen.
Bij de opsporing van de voortvluchtige Italianen is door het Landelijk Parket en de Nationale Recherche nauw samengewerkt met de Duitse een Italiaanse autoriteiten.

De aangehouden Italianen worden in een overleveringsprocedure voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. De vordering tot overlevering zal worden behandeld door het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Eerder is op zondag 23 november 2008 op verzoek van de Italiaanse justitie de eveneens voortvluchtige, 35-jarige Giuseppe N. in Amsterdam aangehouden. Hij was in het gezelschap van drie zusters van Giovanni S.

Het kopstuk van ‘Ndrangheta, een zwager van S., moest in Italië wegens een veroordeling voor drugshandel nog een gevangenisstraf uitzitten van 14 jaar en 8 maanden. N. zit nog in hechtenis in Nederland in afwachting van zijn uitlevering aan Italië.
Provincie:
Tag(s):