maandag, 20. juli 2009 - 21:29

Voorwaardelijke gevangenisstraf en werkstraf voor mishandeling kinderen

Utrecht

Een 49-jarige man uit Bennekom is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een werkstraf van 120 uur wegens mishandeling van zijn vier kinderen. De rechtbank achtte bewezen dat de man zijn kinderen jarenlang regelmatig geslagen en geschopt heeft.

De twee oudste kinderen deden aangifte tegen hun vader. Hij zou hen jarenlang meerdere keren per week geslagen hebben, met de vlakke hand, een houten lat en een kleerhanger. Ook zou hij de kinderen regelmatig hard geschopt hebben. De mishandelingen vonden vanaf 1998 thuis plaats, eerste in Ede, later in Bennekom.

De rechtbank oordeelde dat de aangiftes waarheidsgetrouw zijn, omdat zij op meerdere punten ondersteund worden door verklaringen van getuigen.

De rechtbank sprak van een beeld van ,,een thuissituatie waarbij schelden en geweld door verdachte gebruikelijk en de normale gang van zaken was.’’ De rechtbank is ervan overtuigd dat verdachte zijn kinderen stelselmatig en langdurig geslagen heeft. De visie van de verdachte dat de ‘tikken’ die hij uitdeelde corrigerend van karakter waren deelde de rechtbank niet.

De man komt onder reclasseringstoezicht en moet meewerken aan een behandeling bij een forensische polikliniek.

De rechtbank achtte de 49-jarige echtgenote van de man medeplichtig aan de mishandelingen, maar legde haar geen straf op. De vrouw had zelf geen enkel geweld toegepast. De rechtbank was van oordeel dat zij al voldoende was gestraft door de ingrijpende gevolgen van de zaak voor de gezinssituatie. De vier kinderen zijn uit huis geplaatst geweest (de jongste twee wonen inmiddels weer thuis) en het gezin staat onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.
Provincie:
Tag(s):