woensdag, 3. juni 2009 - 9:38

VS boden mogelijk hulp bij ontvoering Katja

Den Haag

Het CDA wil opheldering van de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) over de rol die de Verenigde Staten hebben gespeeld bij de 'ontvoering' van Katja Leendertz uit Ede. Dit meldt het Nederlands Dagblad vandaag.

De fractie bevestigde woensdag een bericht hierover in de Volkskrant. Het 7-jarige meisje werd vorige week door haar vader van het schoolplein geplukt en via het Amerikaanse consulaat in Frankfurt meegenomen naar de VS.

Het CDA wil weten wat de ministers vinden van dit optreden van het consulaat. De christendemocraten willen weten of de VS hiermee het Haags Kinderontvoeringsverdrag ondermijnen.

Dat verdrag gelast onverwijlde terugbrenging van een ontvoerd kind naar de oorspronkelijke verblijfplaats. Verder wil de partij weten hoe het kabinet om wil gaan met de tegenstrijdige uitspraken van Amerikaanse en Nederlandse rechters.

Katja's ouders voerden al een tijd een juridische strijd over het meisje en werden beiden in respectievelijk de VS en Nederland door de rechter in het gelijk gesteld.

De vader nam Katja mee toen de Nederlandse rechter nog geen uitspraak had gedaan. Hij beroept zich op de Amerikaanse rechter. Maar het kan volgens CDA-Kamerlid Coskun Cörüz niet zo zijn dat iemand het vonnis van een buitenlandse rechter gebruikt als vrijgeleide. Dat mag pas als dat vonnis door een Nederlandse rechter is erkend.
Provincie:
Tag(s):