donderdag, 19. maart 2009 - 10:22

Vuilste parkeerplaats aan de A1, schoonste aan A2

Weert

De schoonste parkeerplaats van Nederland ligt aan de A2 (Meiberg) bij Weert, de vuilste aan de A1 (De Haar) bij Amersfoort. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon en ANWB, deze maand uitgevoerd bij 248 parkeerplaatsen langs de Nederlandse snelwegen.

10% van de parkeerplaatsen was het een enorme rommel. Deze parkeerplaatsen kregen dan ook de beoordeling matig tot slecht.

De ANWB roept wegbeheerders op te zorgen voor meer en betere voorzieningen. Bovendien moeten zij rondslingerend vuil sneller opruimen. Zwerfafval staat hoog in de top-10 van ergernissen van de automobilist.

Opvallend is dat parkeerplaatsen zonder tankstation of restaurant vuiler zijn dan parkeerplaatsen met een tankstation en/of restaurant erbij. En als er dan een tankstation of restaurant is, dan is het daar vlakbij weer schoner dan verderop op de parkeerplaats. Anonimiteit en (te) weinig sociale controle lijken hiervoor de belangrijkste redenen: niemand die het ziet of er wat van zegt als er rommel in het gras wordt gegooid. Wat dat betreft valt niet alleen beheerders van de parkeerplaats maar ook de automobilist zelf wel wat te verwijten.

De ANWB-inspecteurs constateerden verder dat er meer zwerfafval lag op parkeerplaatsen met minder afvalbakken. Op parkeerplaatsen zonder tankstation of restaurant waren de bakken ook vaker overvol. Blijkbaar letten mensen bij een restaurant of benzinestation beter op de omgeving en overvolle bakken zodat deze op tijd worden geleegd.
Provincie:
Tag(s):