vrijdag, 24. april 2009 - 22:47

VVV-Venlo kampioen van de Jupiler League

(Elfvoetbal) VVV-Venlo is kampioen van de Jupiler League. Na een jaar afwezigheid keert de Noord-Limburgse ploeg terug in de Eredivisie. De geelhemden zegevierden in eigen huis erg moeizaam met 1-0 tegen HFC Haarlem, terwijl concurrent RKC Waalwijk met 2-1 onderuit ging tegen Fortuna Sittard. Ken Leemans zal deze avond nog lang blijven heugen.

De rossige Belg raakte vorige maand tegen MVV geblesseerd aan de linkerelleboog. Spelen was sindsdien onmogelijk, zelfs trainen ging op halve kracht. Maar de verdedigende middenvelder moest en zou erbij zijn tijdens de kampioenswedstrijd. Hij begon op eigen verzoek op de reservebank en toen VVV-Venlo na 80 minuten nog geen gat in de Noord-Hollandse defensie had gevonden, mocht Leemans aan de bak. Exact 51 seconden na diens betreden, kopte hij de 1-0 binnen. De winnende treffer bleek achteraf.

Kampioenswedstrijden zijn zelden mooi. Het is een cliché, maar die vlieger ging weer op in Venlo. Trainer Jan van Dijk wilde vooraf niets weten van spanning. Maar daar was op het veld toch zeker sprake van. Hij wilde ook op eigen kracht kampioen worden, maar VVV-Venlo had dan wel de hulp nodig van provinciegenoot Fortuna Sittard. Iets dat ook in de praktijk werd gebracht. Al was het duel misschien wel een van de mindere duels van het seizoen.

VVV-Venlo begon goed, maar erg gevaarlijk was de ploeg niet. Het enige gejuich binnen een kwartier vormde het nieuws dat concurrent RKC Waalwijk verderop in Limburg op een 1-0 achterstand kwam. Een minuut later kreeg VVV-Venlo pas echt haar eerste goede mogelijkheid, toen Frank van Kouwen doorkwam vanuit het middenveld en kon uithalen. Doelman Marco van Duin redde echter bekwaam. VVV-Venlo, dat optisch een duidelijk overwicht had, kon echter nauwelijks doordrukken. Voor rust was alleen een rommelsituatie uit een corner, waarin Ferry de Regt uiteindelijk het laatste zetje gaf met het hoofd, een wapenfeit.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. VVV-Venlo domineerde en HFC Haarlem hield tegen. Maar opnieuw leverde dit nauwelijks kansen op. In de 69e minuut kreeg de Noord-Hollandse ploeg zelfs een gevaarlijke mogelijkheid. Een combinatie tussen Laurens ten Heuvel en Wilmer Kousemaker resulteerde in een hard laag schot van Kousemaker. De inzet werd een prooi voor doelman Kevin Begois. Het duel leek uit te moeten draaien op een doelpuntloos gelijkspel. Totdat trainer Jan van Dijk drie wissels doorvoerde. Waar Rachid Ofrany en Rick Verbeek nog nauwelijks iets konden forceren, bracht Ken Leemans het verschil. Met het hoofd verlengde hij een lange vrije trap van Keisuke Honda. In de hectische slotfase was er van goed spel geen sprake meer, maar daarover klaagde achteraf niemand meer. Volgend jaar keert VVV-Venlo terug in de Eredivisie.
Categorie:
Tag(s):