maandag, 12. oktober 2009 - 12:07

Waterschap test demontabele dijk in Blerick

Blerick

Op maandag 12 en dinsdag 13 oktober bouwt Waterschap Peel en Maasvallei voor de eerste keer de demontabele waterkering op in Blerick bij de Pontanusstraat en de Staaijweg.

De totale waterkering in Blerick bestaat uit groene dijk, vaste muren en 20 demontabele gedeelten. De demontabele gedeelten bestaan uit aluminium stijlen, steunen en schotbalken die het waterschap opbouwt als het waterpeil in de Maas dreigend wordt. De demontabele waterkering bij de Pontanusstraat en de Staaijweg is in totaal 231 meter lang en varieert in hoogte van 0,80 meter tot 2,60 meter. Deze kering is uniek, omdat deze langs een drukke weg staat midden in het centrum van Blerick.

De demontabele waterkering vormt een onderdeel van de nieuwe waterkering langs de Limburgse Maas. Het is een verbeterd, nieuw aangeschaft demontabel systeem met een omvang van duizenden balken. Bij Maashoogwater moet het waterschap er op kunnen vertrouwen dat de nieuwe demontabele voorzieningen, zoals coupures en wanden, daadwerkelijk passen. Daarom wordt deze op maandag 12 en dinsdag 13 oktober getest. Daarbij wordt ook de logistieke organisatie onder de loep genomen en waar nodig bijgesteld. Het testen van het opbouwen van de demontabele waterkering gebeurt eenmalig. De hinder voor omwonenden blijft beperkt, omdat na het testen de coupures en wanden dezelfde dag nog worden afgebroken. Na afloop vervoert het waterschap de materialen terug naar de hoogwaterloods in Horst.
Provincie:
Tag(s):