woensdag, 15. april 2009 - 16:46

Waterschapsbedrijf gaat rioolgemalen in Roermond onderhouden

Roermond

In Roermond is woensdagmiddag een overeenkomst ondertekend voor het beheer en onderhoud van 41 rioolgemalen. De overeenkomst werd ondertekend door de Gemeente Roermond en het Waterschapsbedrijf Limburg. Het beheer en onderhoud zal nu door het waterschapsbedrijf worden uitgevoerd. Roermond is daarmee de derde gemeente in Limburg, na Stein en Kerkrade, die het onderhoud van de rioolgemalen overdraagt.

Aan de ondertekening ging een ludieke act vooraf, die zich afspeelde op de Markt voor het stadhuis. Als decorum diende een gigantische toiletpot van 5½ meter hoog, die geheel was opgebouwd uit toiletpapier. Scholieren van het Roermondse onderwijs-instituut Niekee hebben meegewerkt aan de bouw van de act.

Het sluitstuk was voorbehouden aan de bestuurders, die aan het eind van de act letterlijk uit de toiletpot tevoorschijn kwamen. Zij zetten op de binnenzijde van het deksel hun handtekening om de toekomstige samenwerking te benadrukken. Dit werd tijdens het aansluitende binnenprogramma nog eens officieel overgedaan.

De gemeente zamelt het afvalwater in via de riolen. De rioolgemalen zorgen voor het transport naar de zuiveringsinstallatie in Roermond, waar het waterschapsbedrijf het afvalwater in opdracht van de waterschappen zuivert. Het waterschapsbedrijf bezit een grote expertise en geavanceerde kennis op het gebied van gemalenbeheer. Die zet ze nu in voor de gemeente, door het beheer en onderhoud van de gemalen van de gemeente over te nemen. En dat biedt voordelen want het Waterschapsbedrijf kan het rioolwater dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie binnenkomt beter sturen. Resultaat is dat het afvalwater efficiënter schoon wordt gemaakt. Deze samenwerking past dan ook prima binnen het landelijke beleid ‘samenwerken in de afvalwaterketen’ met als uiteindelijk resultaat kostenbesparing voor de belastingbetaler.
Provincie:
Tag(s):