zaterdag, 3. oktober 2009 - 11:24

Website laat files al zien nog voor ze er zijn

De Technische Universiteit (TU) is bezig met de ontwikkeling van Fileradar, een een soort verkeerstegenhanger van Buienradar.

Het is een website waarop niet alleen te zien is hoe de verkeerssituatie van dat moment eruit ziet, maar ook hoe die over een uur zal zijn.

Frank Zuurbier en Chris van Hinsbergen van de TU hebben een manier gevonden om te voorspellen op welke wegen in ons land files gaan ontstaan.

Woensdag 7 oktober staan de promovendi met hun verkeersmodel voor de jury van de Academische Jaarprijs. Op basis van dit verkeersmodel is het mogelijk files tot op een uur van te voren te voorspellen.

Zuurbier en Van Hinsbergen willen, als ze de 100.000 euro van de jaarprijs winnen, half 2010 de website fileradar.nl in de lucht hebben. Ook in mobiele iPhone-versie.

Van Hinsbergen: ,,Het is uiteindelijk de bedoeling dat elke automobilist op fileradar.nl inzicht krijgt in de werkelijke filedynamiek. Zo kan zomaar een kwartiertje zinloos wachten in de file worden voorkomen, door bijvoorbeeld je vertrektijdstip of route aan te passen.'' Aldus van Hinsbergen in het AD.
Categorie:
Tag(s):