maandag, 14. december 2009 - 17:10

Wederom snelrecht tijdens jaarwisseling in provincie Groningen

Groningen

Tijdens de komende jaarwisseling wordt door het Openbaar Ministerie (OM) Groningen opnieuw snelrecht gehanteerd. Dat betekent dat aan alle personen, die in de provincie en de stad Groningen worden aangehouden in verband met geweld of vernielingen, onmiddellijk een vervolgingsbeslissing wordt uitgereikt.

Doel van de inzet van snelrecht is om de samenleving en verdachten duidelijk te maken dat tijdens de viering van Oud&Nieuw normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en meteen wordt bestraft. De toepassing van het snelrecht begint op 28 december 2009 en eindigt in de ochtend van 1 januari 2010.

Alle verdachten die tijdens de jaarwisseling worden aangehouden, ontvangen op de 1e en 2e januari van het nieuwe jaar een strafrechtelijke beslissing van de officier van justitie. Wanneer de officier bepaalt dat de zaak op korte termijn vervolgd kan worden, dan krijgt de verdachte meteen een dagvaarding uitgereikt in het cellencomplex van Regiopolitie Groningen in de Hooghoudtstraat.

Op donderdag 14 januari zullen alle verdachten die in het kader van snelrecht een dagvaarding hebben ontvangen, terechtstaan voor de Groningse rechtbank. Overigens zullen er in strafzaken die voortkomen uit de jaarwisseling hogere straffen worden geëist door het OM, nu de richtlijn door het College is aangepast. Daarnaast kunnen er voorwaarden worden gesteld voor de daaropvolgende jaarwisseling (2010-2011), bijvoorbeeld huisarrest of een straatverbod.
Provincie:
Tag(s):