dinsdag, 21. april 2009 - 8:12

Weer jong(en) voor zeearenden Oostvaardersplassen

Amsterdam

Voor het vierde opeenvolgende jaar broedt het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen, natuurgebied (ongeveer 6.000 hectare) van Staatsbosbeheer tussen Lelystad en Almere. Vorig jaar is er twee jongen uit het ei gekropen, dit jaar is vooralsnog één jong gezien. Eén jong is vrij normaal voor een zeearendenpaar. Twee jongen komt regelmatig voor, drie hoogst zelden. De zeearenden gebruiken het nest van vorig jaar.

Boswachters keken de afgelopen weken met spanning uit naar de terugkeer van de zeearenden (Haliaeetus albicilla) op hun nest. Enkele weken geleden werd duidelijk, dat de roofvogels hoogstwaarschijnlijk weer aan het broeden waren. Eén van de vogels verbleef vrijwel constant op het nest, terwijl de andere vogel zich regelmatig in de omgeving van het nest ophield.

Maandagmorgen (20 april) zagen de boswachters van Staatsbosbeheer dat er door één van de vogels voer naar het nest werd gebracht. Dit deed vermoeden dat er ten minste één jong uit het ei gekropen zou zijn. Tijdens controle met een telescoop zag de boswachter één kopje in het nest toen beide ouders afwezig waren. De ouders houden zich steeds in de directe omgeving van het nest op.

Zeearenden kiezen de Oostvaardersplassen al jaren als gebied om te overwinteren en hebben de laatste drie jaar ook succesvol gebroed. Het nest en de omgeving zijn net als bij het vorige nest tot strikt rustgebied verklaard, en zijn niet toegankelijk voor publiek.
Categorie:
Tag(s):