zaterdag, 14. februari 2009 - 17:29

Weer vliegtuigbom verwijderd uit zandzuiger

IJmuiden

De Duik- en Demonteergroep (DDG) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 14 februari een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog verwijderd uit een zandzuiger die vlak voor de kust bij IJmuiden lag. Dit heeft Defensie zaterdag laten weten.

Het team vernietigde de bom op zee. Het explosief raakte gisteravond vast in de zuigmond van zandzuiger Geopotes 14 tijdens baggerwerkzaamheden. Dit gebeurde vlak voor de haveningang van IJmuiden. Het bleek een Engelse 250-ponder, voorzien van 1 ontsteker.

Ontdekking
Na zijn ontdekking, nam de kapitein van de zandzuiger contact op met de kustwacht en de marine. Daarop koerste vanuit Den Helder een team van de DDG naar de zandzuiger toe met het duikvaartuig Cerberus.

Ontploffen
Het DDG-team identificeerde en verwijderde de bom uit de zuigmond en zette deze over op het duikvaartuig Cerberus. Het team voorzag de bom van een kleine lading explosieven en vernietigde de vliegtuigbom op gecontroleerde wijze voor de kust van Den Helder. Dit houdt in dat de bom op een veilige plek onder water tot ontploffen is gebracht.
Provincie:
Tag(s):