donderdag, 19. februari 2009 - 14:05

Werkloosheid loopt licht op

Den Haag

In de periode november 2008 - januari 2009 waren gemiddeld 298 duizend personen werkloos. Dit komt overeen met 3,9 procent van de beroepsbevolking. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode november 2008 - januari 2009 uit op 304 duizend personen, 3 duizend meer dan de vorige driemaandsperiode. Vanwege het steekproefkarakter van de cijfers is het beter om de ontwikkeling over een wat langere periode te bekijken. In de afgelopen maanden is aan de jarenlange daling van de werkloosheid een einde gekomen en begon de werkloosheid op te lopen. In de periode november 2008-januari 2009 is de werkloosheid verder gestegen.

Het is gebruikelijk dat de werkloosheid in deze periode stijgt. Daarom worden de cijfers voor seizoen gecorrigeerd. Zonder verwijdering van seizoeninvloeden steeg de werkloosheid met 13 duizend ten opzichte van de vorige driemaandperiode.

De economie is in de laatste drie kwartalen van 2008 gekrompen. De reactie op een aantal arbeidsindicatoren is wisselend. De werkloosheid loopt maar licht op en de werkzame beroepsbevolking ligt vooralsnog op een onveranderd hoog niveau. Wel heeft de verslechterde economische situatie inmiddels een duidelijk neerwaarts effect op het aantal openstaande vacatures.
Categorie:
Tag(s):