dinsdag, 27. januari 2009 - 13:49

Werkstraf voor ambulancebestuurster

Utrecht

Een bestuurster van een ambulance die in april 2008 op de Graadt van Roggenweg in Utrecht een verkeersongeluk veroorzaakte is dinsdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. Ook kreeg zij een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar opgelegd. Bij het ongeluk raakte een vrouw zwaar gewond.

De bestuurster was onderweg naar een melding en gebruikte zwaailicht en sirene. Ze reed met een snelheid van 93 km/u een kruising over, terwijl het verkeerslicht op rood stond. De ambulance botste op de kruising op een andere auto. De zwangere bestuurster van die auto liep hierbij onder meer een bekkenbreuk en kneuzingen op.

De rechtbank was van oordeel dat de bestuurster, gezien haar ervaring met de reacties van medeweggebruikers en het feit dat zij door rood reed, met een veel lagere snelheid de kruising had moeten oprijden. De richtlijnen van de branche schrijven dit ook voor.

De officier van justitie had naast de voorwaardelijke rijontzegging een werkstraf van 120 uur geëist. De rechtbank week hiervan af vanwege de bijzondere persoonlijk omstandigheden van de verdachte. De rechtbank overwoog dat verdachte geen "gewone" automobilist was, maar als ambulancechauffeur met spoed overweg naar een melding was. Bovendien was de chauffeur niet eerder met justitie in aanraking geweest en heeft ze goed contact met het slachtoffer onderhouden.
Provincie:
Tag(s):