dinsdag, 12. mei 2009 - 13:58

'Wietpas' moet drugsoverlast terugdringen

De gezamenlijke Limburgse coffeeshopgemeenten gaan in samenwerking met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en de VNG de overlast van de Limburgse coffeeshops en het drugstoerisme aanpakken.

Vandaag werd hiervoor in Maasticht de ‘wietpas’ gepresenteerd. De pas moet drugstoeristen uit de omringende landen terugdringen. Deze grote groep zorgen voor een hoop overlast en criminaliteit. De pas wordt in 2010 ingevoerd.

Klanten met een pas kunnen voortaan maximaal drie gram wiet kopen. Buitenlanders die drugs willen kopen in een van de gemeenten, moeten afrekenen met een betaalpas. Daarmee wordt hun anonimiteit uitgesloten.

Tevens werd vandaag bekend dat vrijwel alle Nederlandse coffeeshops geen reclame maken voor hun zaak , hebben geen harddrugs voorhanden , verkopen niet aan personen onder de 18 jaar en veroorzaken in de regel geen overlast. Ook de verkoop aan klanten van de hoeveelheid drugs blijkt juist.

In het jaar 2007 waren er 702 coffeeshops in 106 Nederlandse gemeenten. Het merendeel van de Nederlandse gemeenten voert een nulbeleid en gedoogt geen coffeeshops.

Dat blijkt uit onderzoeken van het CVO te Utrecht en van Bureau Intraval te Groningen in opdracht van het WODC , het onderzoekscentrum van het Ministerie van Justitie.
Provincie:
Tag(s):