maandag, 5. januari 2009 - 14:22

Wim Kok slaat herdenkingsmunt ‘tien jaar EMU’

Utrecht

Oud-minister-president en oud-minister van Financiën Wim Kok slaat op woensdag 7 januari het eerste exemplaar van de twee euro die wordt uitgegeven ter gelegenheid van 10 jaar Economische en Monetaire Unie. Dit heeft het Ministerie van Financiën maandag 5 januari bekendgemaakt.

De ceremoniële eerste slag van deze euromunt vindt plaats bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager is gastheer.

In verband met de tiende verjaardag van de economische en monetaire unie en de invoering van de euro op 1 januari 1999 hebben de ministers van de eurogroep besloten dat de lidstaten van het eurogebied een herdenkingsmunt van 2 euro met een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde zouden slaan.

Online gestemd over ontwerp
De burgers en inwoners van de Europese Unie is gevraagd online hun stem uit te brengen op een van de ontwerpen. Zij kozen voor het ontwerp van G. Stamatopoulos, graveur bij de muntafdeling van de Griekse centrale bank.

Oplage 5,3 miljoen stuks
De twee euromunt is een wettig betaalmiddel in de gehele eurozone en is verkrijgbaar bij de Postkantoren en wordt uitgegeven in een oplage van 5,3 miljoen stuks. De munt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit proof.

Uitgave in de eurolanden
De 2 euromunt met het winnende ontwerp wordt uitgegeven in de volgende eurolanden: België, Duitsland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland.

Beschrijving 2 euromunt
In het midden van de munt is een gestileerde menselijke figuur afgebeeld waarvan de linkerarm doorloopt in het eurosymbool. Onder het eurosymbool staan de initialen ΓΣ van de ontwerper. Bovenaan staat de naam van het land van uitgifte en onderaan zijn de jaartallen 1999-2009 en de nationale vertaling(en) van het letterwoord EMU gegraveerd. Langs de buitenrand staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
Provincie:
Tag(s):