woensdag, 24. juni 2009 - 10:00

WNF bezorgd over uitzending den Blijker met zeeschilpad

Zeist

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is bezorgd naar aanleiding van de uitzending van tv-kok Herman den Blijker, dinsdagavond in ‘Herrie aan de Horizon’ op RTL4, waarin kandidaten een recept moesten maken met zeeschildpad.

Het WNF vindt het eten van deze bedreigde diersoort ongepast en neemt uitdrukkelijk afstand van de suggestie dat het eten van gekweekte zeeschildpad niet slecht is voor de natuur.

In de uitzending kookten de deelnemers zeeschilpad die gekweekt is op een zeeschildpaddenboerderij op de Kaaimaneilanden, een eilandengroep in het Caribisch gebied.

Het ging het in de uitzending om de groene zeeschildpad. Deze soort heeft in het wild de status ‘bedreigd’, maar regionaal in en om de Kaaimaneilanden zelfs de status ‘uitgestorven’.

"Zeeschildpad eten is misschien wel toegestaan op de Kaaimaneilanden, maar de uitvoer naar en het commercieel gebruik in de EU en Nederland is strikt verboden! Promotie van het eten van zeeschildpadden op de Nederlandse televisie geeft dus een totaal verkeerd signaal. Het zet de kijker op het verkeerde been, terwijl natuurbeschermers met steun van hun achterban zich al jaren inzetten voor het behoud van deze diersoort�, aldus het WNF. Dinsdag kreeg het WNF naar aanleiding van promo’s al diverse vragen binnen van bezorgde donateurs en vrijwilligers.
Provincie:
Tag(s):