donderdag, 7. mei 2009 - 20:27

Zaanstad wil aandelen Nuon verkopen

Zaanstad

De gemeente Zaanstad heeft besloten haar Nuon-aandelen te verkopen.
Dit meldt rtv-Noord-Holland vandaag.

0,95 % van de aandelen is in Zaanse handen. De verkoop levert de gemeente 90 miljoen euro in 6 jaar op.

Dit geld wordt gebruikt voor het realiseren en verbeteren van belangrijke voorzieningen in Zaanstad. Het geld kan gebruikt worden om het huidige minimabeleid voort te zetten. Bovendien kan de gemeente achterstallig onderhoud in de openbare ruimte inlopen.

Een deel wordt weggezet bij een extern fonds, waar het wordt ingezet om duurzame en sociale projecten te financieren.

Europese richtlijnen
Nuon moet volgens de Europese richtlijnen uiterlijk voor 1 januari 2011 gesplitst worden in een netwerkbedrijf en een productiebedrijf. Het netwerkbedrijf moet geheel publiek zijn, daar blijft Zaanstad gewoon nog voor 0,95 % mede-eigenaar van. Het energiebedrijf komt hierdoor dus niet volledig in private handen. In de praktijk zal er voor de consument niets veranderen.

Het productiebedrijf van Nuon staat voor de opgave om de komende jaren fors te investeren in vormen van duurzame energie. Om deze enorme investeringen is Nuon op zoek gegaan naar een betrouwbare strategische partner. Deze partner is gevonden in Vattenfall ÄB.

Samenwerking tussen beide bedrijven vereist een overdracht van 80 procent van de aandelen van Nuon. Net als veel andere aandeelhouders gaat Zaanstad daarom nu over tot verkoop van haar aandelen.

De aandelen van Zaanstad zullen de komende zes jaar gefaseerd worden verkocht, zodat er sprake is van een gecontroleerde verkoop aan Vattenfall.
Provincie:
Tag(s):