zondag, 2. augustus 2009 - 16:47

Zakelijk Ajax verslaat Groningen

(Elfvoetbal) Ajax heeft FC Groningen in de eerste speelronde met 0-2 weten te verslaan in de eigen Euroborg. De zakelijke Amsterdammers kwamen niet vaak in de problemen en vonden onder leiding van nieuweling Demy de Zeeuw de zwakke punten in de defensie van de Noorderlingen vrij gemakkelijk. Miralem Sulejmani en Dennis Rommedahl zorgden voor de treffers aan de zijde van de gasten.

Martin Jol koos in zijn eerste wedstrijd als trainer van Ajax voor een defensieve 4-4-2 opstelling. Op het middenveld stond de controle centraal, hetgeen ten koste ging van Ismaïl Aissati, die op de bank plaats moest nemen. Bij Groningen was Serhat Koç in de spits de verwachte vervanger van de naar Hamburger SV vertrokken Marcus Berg. De kleine aanvaller kon echter niet brengen wat de Zweed het afgelopen seizoen liet zien.

Ondanks de vrij defensieve insteek liet Ajax als eerst zijn tanden zien. Sulejmani ontving de bal van Urby Emanuelson en schoot uit een moeilijke hoek in de handen van Luciano da Silva. Na zo'n tien minuten probeerde de thuisploeg voorzichtig wat meer druk vooruit te zetten. Dit resulteerde behalve enkele buitenspelgevallen en een mislukte voorzet niet tot veel druk. Na een kwartier konden de Groningse supporters even opveren, toen Koç Toby Alderweireld van zich afschudde en de bal teruglegde. Goran Lovre kwam uiteindelijk tot een mogelijkheid, die naast het doel eindigde. De Amsterdammers lieten het spel over aan de manschappen van Ron Jans en poogden via de omschakeling met de snelheid van Dennis Rommedahl en Jan Vertonghen gevaarlijk te worden via de flanken.

Dit lukte echter slechts bij vlagen. Ajax kon het de Braziliaanse goalie van Groningen in het eerste half uur nog niet erg lastig maken, ondanks pogingen van Vertonghen en Suárez. Na een aanval van de Noorderlingen konden de gasten weer snel counteren en werd Rommedahl alleen op de doelman af gestuurd. Hij passeerde Luciano, maar kon niet controleren en moest terugleggen op Suárez, die vervolgens uitgleed.

Ajax speelde zakelijk en wachtte geduldig op de openingstreffer. Die kwam uiteindelijk vlak voor rust. Nadat de sterk spelende De Zeeuw de bal had veroverd, trok Suárez voor op Rommedahl, die teruglegde op de inlopende Sulejmani. De Serviër twijfelde niet en plaatste de bal in de korte hoek. De treffer bleek het laatste hoogtepunt in de eerste helft.

In het tweede bedrijf zette dit beeld zich voort. Ajax bleef de grootste kansen krijgen. Sulejmani probeerde het vier minuten na de thee met een schot van afstand, dat met moeite gepareerd kon worden door Luciano. De poging vlak daarna was er een om in te lijsten. Suárez draaide goed weg, ging een snelle combinatie aan met Sulejmani, maar speelde daarna de bal te ver voor zich uit. Ook Rommedahl kon uit de rebound niet scoren.
De Deen mocht het echter nog eens proberen tijdens de volgende aanval. Opnieuw was het doel vrijwel verlaten, maar ditmaal caramboleerde de bal via de lat en de paal het veld weer in.

De hoofdstedelingen koesterden de voorsprong en gingen iets meer achteruit lopen, maar hielden wel de kansen op een grotere voorspong. Drie maal bleek scheepsrecht voor de Deense rechtsbuiten van Ajax. Na een goede inworp van Emanuelson kon Suárez opstomen richting het strafschopgebied, waar hij de mee opgekomen aanvaller kon bedienen. Met een subtiel stiftje zorgde hij voor de 0-2 een kwartier voor tijd. Bij de actie raakte doelman Luciano dusdanig geblesseerd, dat hij vervangen moest worden door reservekeeper Brian van Loo.

Het duel was daarmee feitelijk gespeeld en Ajax kreeg nog wat kansjes om het overwicht verder uit te diepen, maar toonde daarbij niet de effectiviteit die het bij de treffers wel aan de dag legde. Ajax kon de wedstrijd makkelijk uitspelen en kent met de driepunter een goede start van het seizoen.
Categorie:
Tag(s):