woensdag, 1. juli 2009 - 21:46

Zakkenrollers showen hun kunsten

Amsterdam

Consternatie op het Rembrandtplein zaterdagmiddag 27 juni. Een nietsvermoedende passant wordt slachtoffer van twee zakkenrollers. Vanaf de terrassen is iedereen getuige van deze laffe daad.

Sterker nog, de beide boeven zijn zelfs niet ongenegen hun misdrijf in "slow motion" publiekelijk over te doen. En de politie? Die staat erbij en kijkt er naar.

Dat het slachtoffer en de twee daders acteurs zijn laat zich makkelijk raden. De rovers gaan gekleed in gestreepte gevangenisplunje, het slachtoffer is gehuld in een schreeuwend roze blouse. Wijkteam Prinsengracht wilde met acteurs duidelijk te maken hoe geraffineerd zakkenrollers toeslaan.

Temidden van straatartiesten en schilderijverkopers spelen de acteurs met verve hun spel. Zakkenrollerij in de tram, afleidingstrucs van toeristen die onverhoeds van bezittingen ontdaan worden, het hele repertoire van het dievengilde passeert de revue.

De tafereeltjes trekken de aandacht van de voorbijgangers. Als de zakkenrollers voor de zoveelste keer toeslaan bij hun favoriete slachtoffer, vindt een van de aanwezige agenten het welletjes en treedt op. Ze grijpt één van de onverlaten bij zijn kladden en voert de dader mee naar het politiebusje. 'Wees alert, wees alert', roept ze door een megafoon het samengedromde publiek toe.

Foto- en filmcamera's leggen de toneelstukjes van acteurs en agenten voor de eeuwigheid vast. 'Leuk!', roept een terrasganger. En ook de winkelende Corrie uit Hilversum is enthousiast. 'Jullie laten zien hoe zakkenrollers écht te werk gaan. Een schitterende manier van waarschuwen.'
Provincie:
Tag(s):