maandag, 23. februari 2009 - 13:29

Zeesleper Elbe wordt gerestaureerd

Maassluis

Dinsdag is het exact 50 jaar geleden dat de zeesleper Elbe in dienst werd gesteld. Nu 50 jaar later zal de 59 meter lange zeesleper wordt gerestaureerd in haar oorspronkelijke thuishaven Maassluis door 60 vrijwilligers.

Mijlpaal in de restauratie is het herstel van de verschansing, dankzij een donatie van de Mondriaan Stichting. Op de 50 e verjaardag van het schip wordt een feestelijk start gemaakt met het herstel van de verschansing op het sleepdek. Om 10.30 uur wordt de eerste sectie aan dek gezet en overhandigt cultuurwethouder John Scheerstra de eerste klinknagels aan de bemanning.

Burgemeester Karssen onthult daarna een schitterend model van de Elbe dat de Stichting Maritieme Collectie Rijnmond dankzij een gulle sponsor heeft kunnen aankopen, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Elbe.

De restauratie is in alle opzichten uniek te noemen. De zeesleper heeft en roerig bestaan achter de rug, met vele tienduizenden sleepmijlen op haar naam. Bekend waren onder andere de sleepreis met de 2 delen van de gebroken tanker Pendrecht in de jaren ’60. Maar ook haar leven als loodsboot en later als actieschip voor de milieuorganisatie Greenpeace mogen genoemd worden. Onder de naam Greenpeace heeft het schip onder andere begin jaren ’90 expedities naar Antarctica gedaan.

Het schip is in het begin van haar restauratie in 2004 gezonken, maar dat heeft de vrijwilligers er nooit van weerhouden de restauratie voort te zetten. Het project is daarom in alle opzichten bijzonder te noemen. Aan boord is de schitterend opgeknapte machinekamer te bewonderen, maar ook een gedeelte van het gerestaureerde interieur weer zichtbaar.

In haar thuishaven Maassluis, bakermat van de vaderlandse zeesleepvaart, gaat het schip een mooi oude dag tegemoet. Door ruim 60 vrijwilligers wordt het schip grondig verbouwd, met als doel de Elbe het uiterlijk van 1959 weer terug te geven. Zodra het schip weer in de vaart is (vermoedelijk in de loop van 2010) zullen er met passagiers vaartochten door het Rotterdams havengebied gemaakt worden.
Provincie:
Tag(s):