zaterdag, 17. oktober 2009 - 16:27

Zeeuwse Museumnacht in teken van Oorlog en Vrede

Zeeland

Na twee succesvolle edities in 2007 en 2008 organiseren 25 musea in Zeeland weer een Zeeuwsbrede MuseumNa|8 op vrijdagavond 23 oktober 2009 tijdens de herfstvakantie en Week van de Geschiedenis.

Gedurende deze speciale avondopenstelling organiseren de musea voor jong en oud een scala aan activiteiten rondom het thema ‘Oorlog en Vrede’.

In diverse musea zijn verhalen te horen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Maar Nederland is in de afgelopen eeuwen betrokken geweest bij tientallen oorlogen, op eigen grondgebied en ver daarbuiten. Wie door Nederland reist, ziet de sporen van verschillende oorlogen nog terug in het landschap. Tijdens de MuseumNa|8 besteden musea ook aandacht aan eerdere oorlogen.

Het programma start ’s avonds om acht uur met allerlei kinderactiviteiten. Daarna nemen verhalenvertellers het estafettestokje over, gevolgd door muzikanten en zangers. Onder het genot van een hapje en een drankje loopt het programma door tot één minuut na middernacht. De entree tijdens de museumnacht is gratis, m.u.v. het arrangement ‘De Nachttrein door donker Zuid-Beveland’ van Stoomtrein Goes-Borsele. Op de website www.zeelandmuseumland.nl treft u meer informatie over het gezamenlijke avondprogramma van de 25 musea.

Met de Museum Na|8 wordt tevens de zesde Week van de Geschiedenis in Zeeland afgesloten. Deze gaat van start met de landelijke Archievendag op zaterdag 17 oktober. Tussen 17 en 25 oktober 2009 staat in heel Nederland geschiedenis centraal. Ook in Zeeland organiseren veel musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen speciale activiteiten voor een breed publiek rond het thema ‘Oorlog en Vrede’. Leuke, bijzondere, spannende en ontroerende activiteiten die een breed publiek laten kennismaken met de Zeeuwse geschiedenis.

Het volledige programma is te vinden op de website www.weekvandegeschiedenis.nl (via een interactieve kaart is te zien wat er allemaal bij u in de buurt te doen is). De speciale programmakrant is verkrijgbaar bij de deelnemende organisaties en tijdens kantooruren af te halen bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland aan de Groenmarkt 13 in Middelburg (www.scez.nl).
Provincie:
Tag(s):