zaterdag, 14. maart 2009 - 16:42

Zeeuwse Winnaar Winkler Prins Dictee

Veendam

Het zestiende Winkler Prins Dictee der Nederlandse taal is vrijdagavond gewonnen door Rein Leentfaar uit Breskens. De Zeeuw deed er vierenhalf uur over om naar Veendam te komen, maar hij keerde in ieder geval niet met lege handen huiswaarts. Uit handen van voorzitter Roelof Boon van het WP Dictee ontving hij bronzen borstbeeld van Anthony Winkler Prins. Aantal gemaakte fouten: slechts één.

En daarmee is na ruim drie lustra nog altijd niet de ultieme score van nul taalfouten gehaald. Dat mag een compliment zijn voor de samenstellers van de tekst, te weten Gerda de Jong, Tineke Carolus en Grietinus Mollema.

Voor het eerst kende het WP Dictee trouwens een deelnemer uit Vlaanderen. Frans Van Besien kwam over vanuit Gent en dat betekende een ritje van ruim 230 kilometer. Van Besien werd tweede met twee taalfouten. Derde werd René Dijkgraaf uit Harderwijk met drie fouten.

Onder de jeugdige deelnemers werd Sander Gerringa, leerling van de scholengemeenschap Winkler Prins, tot winnaar uitgeroepen. Hij ging achttien keer in de fout.

Onder de deelnemers bevond zich ook voormalig Dichter des Vaderlands Driek van Wissen, die tijdens de correctieperiode een kort optreden verzorgde. Hij maakte deel uit van het team van docenten van het Hoogezandster dr. Aletta Jacobscollege, waar hij ooit voor de klas stond. Met zijn ploeg (gemiddeld 14 fouten) werd hij derde in de ploegencompetitie.

’s Middags werd het Winkler Prins Junior Dictee gehouden en deze wedstrijd had hetzelfde thema als het dictee voor de volwassenen: vrijdag de dertiende. Winnaar in groep 7 werd de Mgr. Bekkersschool uit Veendam, in groep 8 de Verkruissenschool uit Muntendam.

De individuele winnaars waren beiden afkomstig van o.b.s. de Braskörf uit Veendam: Roos A,b (groep 7, 7 fouten) en Luuk Vegter (groep 8, 3 fouten).
Provincie:
Tag(s):