maandag, 12. januari 2009 - 14:29

Zeewater als verwarming voor woningen

Scheveningen

Dat de zee van invloed is op de buitentemperatuur aan de kust is wel algemeen bekend, maar dat dit ook voldoende is om woningen mee te verwarmen leek tot nu toe toch wat te hoog gegrepen.

Toch is het Ingenieursbureau Deerns uit Rijswijk gelukt om een proefprojekt tot een succes om te toveren en zal deze nieuwe vorm van duurzame energie het komende jaar toegepast worden in de Scheveningse wijk Duindorp.

Vanaf april zullen bijna 800 woningen in Duindorp worden voorzien van warmte die uit zeewater uit de Noordzee wordt gewonnen. Hiervoor moet op het zuidelijke Havenhoofd een speciale centrale worden geplaatst die het water filtert, oppompt en bijwarmt.

Het zeewater heeft 's winters een temperatuur tussen 0 en 4 graden. Dit water wordt in de centrale met speciale warmtepompen opgewarmd tot 11 graden en wordt dan naar de woningen gepompt. In de woningen wordt het water verder opgewarmd tot gebruikstemperatuur.

Als het zeewater warmer is dan 11 °C dan wordt deze extra warmte direct gebruikt in de centrale. Om te voorkomen dat het zoute zeewater het hele systeem gaat aantasten zijn de pompen en warmtewisselaars uitgevoerd in titanium. De leidingen van de woningen zijn van kunststof, zodat ook deze niet gaan roesten.

Deens won in 2005 de aanmoedigingsprijs van "de Vernufteling" voor het idee en werkte sinds die tijd aan de uitvoering ervan. Deze manier van energiewinning zou veel energie besparen en kan tot 50 % minder CO2-uitstoot leiden dan een aardgas gestookte verwarmingsketel.

Voor de stroomvoorziening in Duikwijk worden als alles goed gaat twee grote windmolens geplaatst, zodat de hele wijk van energie wordt voorzien zonder uitstoot van CO-2.
Provincie:
Tag(s):