donderdag, 18. juni 2009 - 19:33

Zes aanhoudingen na grote brand in Hoogeveen

Hoogeveen

In het onderzoek naar de grote brand in Hoogeveen, zijn zes minderjarige jongens aangehouden. Dit heeft de politie Drenthe donderdagavond bekend gemaakt.

De zes worden verdacht van betrokkenheid bij de brand in een leegstaand pand aan de Zuidwoldigerweg in Hoogeveen. Bij deze brand is asbest vrijgekomen. De verdachten komen uit Hoogeveen, Pesse en Ruinen. De politie zal vrijdag bij het afgebrande pand sporenonderzoek verrichten.

De asbest die donderdagmiddag is vrijgekomen bij de brand beperkt zich tot Het Roefje 12 tot en met 24 en het nabijgelegen plantsoen. Dit heeft de gemeente donderdagavond bekend gemaakt. Bewoners in dit gebied wordt geadviseerd binnen te blijven totdat de asbest is opgeruimd.

De brand brak donderdagmiddag kort na 14.00 uur uit in het leegstaande gebouw van de Wendakker, de voormalige dagbesteding voor geestelijk gehandicapten aan de Zuidwoldigerweg in de wijk Schutlanden. De brand ging met veel rook gepaard. De brand is inmiddels meester.

Voor de brandbestrijding zijn de brandweerkorpsen van Hoogeveen, Ruinen en Zuidwolde ingezet. Niemand is bij de brand gewond geraakt. Over de oorzaak is nog niets bekend, meldt de politie.Bewoners van de wijken Schutlanden en Kattouw, begrensd door de Zuidwoldigerweg, de A28 en de Hoogeveensche Vaart, ondervonden veel overlast van de rook. De gemeente adviseerde de bewoners van het getroffen gebied aan het begin van de avond nog om binnen te blijven. Via RTV Drenthe is informatie over de brand te volgen. Voor mensen die door de brand niet huiswaarts konden keren heeft de gemeente een opvanglocatie beschikbaar gesteld.

De brandweer heeft metingen verricht om te bezien of asbestdeeltjes ook met de rook mee in de omgeving zijn verspreid. Hierna worden in dit gebied zo snel mogelijk de straten en trottoirs gereinigd door een gespecialiseerd bedrijf. Na de schoonmaak van het openbaar gebied worden tuinen en plantsoenen schoongemaakt. De gemeente adviseert bewoners met klem dit niet zelf op te ruimen.

Voor de mensen die wonen in het gebied waar donderdagmiddag de rook zich verspreidde, geldt dat ze gewoon weer naar buiten mogen. Eventuele roetdeeltjes zijn ongevaarlijk.

De gemeente heeft een crisiscentrum ingericht en is te bereiken via het algemene nummer 140528. De scholen in de directe omgeving hebben in eerste instantie de kinderen binnen gehouden. Zij mochten omstreeks 17.00 uur via de kortste weg naar huis. 

Provincie:
Tag(s):