woensdag, 14. januari 2009 - 13:13

Zes aanhoudingen voor mishandeling Nieuwjaarsdag

Hardenberg

Het team van de politie Hardenberg heeft naar aanleiding van een aangifte van een mishandeling op nieuwjaarsdag van een 19-jarige man door een aantal jongeren een onderzoek ingesteld.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn er nu in totaal zes verdachten uit de gemeente Hardenberg in de leeftijd van 15 tot 17 jaar aangehouden. Dit heeft de politie woensdag 14 januari laten weten.

Op 1 januari vroeg in de ochtend kreeg de politie een melding dat aan de Jan Weitkamplaan een 19-jarige man uit de gemeente Hardenberg was mishandeld. Ter hoogte van de kruising met de Kellerlaan was de man, terwijl hij met een aantal vrienden aan het fietsen was, door een aantal jongens aangesproken die vroegen om een lift naar een horecagelegenheid.

Toen de fietsers aangaven niemand mee te willen nemen, werd hen het fietsen onmogelijk gemaakt door het groepje. Er ontstond een opstootje met wat duw- en trekwerk. De 19-jarige Hardenberger werd door één of meer personen uit het groepje personen van zijn fiets getrokken en ernstig mishandeld. Hij werd meerdere malen geschopt en geslagen en wist zich uiteindelijk in veiligheid te stellen.

Aangehouden verdachten
Een 17-jarige man uit Hardenberg is hoofdverdachte in deze zaak. Hij had de 19-jarige Hardenberger vele malen geschopt en hem van de fiets getrapt. Een 16-jarige Hardenberger had de 19-jarige man ook geduwd en getrapt.

De overige vier hadden niet echt meegedaan aan de mishandeling maar hebben ook niets gedaan om de mishandeling te stoppen. Beide jongemannen zijn ondertussen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zij zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. De overige vier verdachten zullen te zijner tijd voor een zogenaamde TOM-zitting worden opgeroepen.

TOM-zitting
De naam ‘TOM-zitting’ staat voor Taakstraf Openbaar Ministerie. De officier van justitie komt dan naar het politiebureau en houdt daar dan zitting. De opgeroepen personen krijgen dan eerst een gesprek met de officier van justitie.

Deze stelt dan voor om als straf voor het gepleegde feit een boete of andere straf dan wel beiden op te leggen. Wil de betrokkene hier niet aan meewerken dan wordt de zaak voorgelegd aan de rechter. Gaat de betrokken persoon op het voorstel in, dan krijgt hij een straf of boete.
Provincie:
Tag(s):