woensdag, 15. juli 2009 - 10:38

Zes arrestaties in onderzoek Maastrichtse branden

Maastricht

Met de aanhouding van zes mannen uit Maastricht denkt de politie een groot aantal brandstichtingen en gevallen van verzekeringsfraude in Maastricht-West te hebben opgelost. Een van de aangehouden verdachten is een beheerder van een Maastrichtse 112 website. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht woensdag bekend gemaakt.

Een deel van de circa 40 opgeloste branden werden aangestoken met het doel de sensatie rond de calamiteit vast te leggen. Deze werd dan vervolgens gepubliceerd op de website www.112maastricht.nl. Deze website wordt beheerd door één van de verdachten in deze zaak, een 37-jarige Maastrichtenaar. Ook werden de foto’s verkocht aan geïnteresseerde media. Andere branden werden in opdracht uitgevoerd, in sommige gevallen om de verzekeringspenningen te incasseren. Zo creëerde de website min of meer haar eigen nieuws. De totale schade bedraagt enkele tonnen.

Het begon in 2006 met het in brand steken van een personenauto en coniferen. Een en ander zette zich voort in 2007, 2008 en 2009 waarbij de brandstichtingen gericht waren op personenauto's, vrachtauto's, panden en afvalcontainers.

De aangehouden mannen worden verdacht van het in brand steken van in totaal 18 auto's waaronder 2 vrachtauto's en 1 camper. Diverse panden cq. gebouwen werden in brand gestoken, te weten het ontmoetingscentrum 't Voske aan de Courtoisstraat en twee sloopflats aan de Drossaardruwe en het Malbergplein en een scootershop aan de Malbergsingel.
Het gebied waarbinnen de verdachten opereerden omvat de wijken Daalhof, Belfort, Brusselse Poort, Malpertuis, (oud-) Caberg en Malberg.

De politie kwam de verdachten op het spoor na analyse van een aantal branden in 2009. Het viel op dat steeds dezelfde personen op de plaats van de brand aanwezig waren nog voor de hulpdiensten waren gearriveerd. Later bleken leden van de verdachten de hulpdiensten te hebben gebeld voor een door henzelf aangestoken brand. Deze personen waren op een of andere wijze verbonden met de website van de 37-jarige medeverdachte.

De aangehouden personen zijn reeds voorgeleid voor de rechter commissaris. Drie van hen zitten momenteel nog vast in afwachting van de rechtzitting.
Politie en justitie zijn bezig met de afronding van het onderzoek en sluiten meer aanhoudingen niet uit.
Provincie:
Tag(s):