maandag, 6. juli 2009 - 9:27

Zes banken nog betrokken bij foute wapenbedrijven

Utrecht

Twee jaar na onthullingen over investeringen door Nederlandse banken in foute wapenbedrijven, gaan zes grote banken hier nog steeds mee door. Dit blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer dat begin juli is gepubliceerd.

Deze banken investeren in bedrijven die controversiële wapens als clusterbommen maken en wapens leveren aan foute regimes. De banken blijken een dubbele moraal te hanteren: voor investeringen met eigen geld hebben de meeste banken hun regels aangescherpt, terwijl ze die regels niet toepassen op door hen beheerde beleggingsfondsen. Zes andere banken daarentegen investeren helemaal niet in controversiële wapens, of controversiële wapenhandel.

ING investeert volgens Bankwijzer van de 12 onderzochte banken het meest in foute bedrijven, ook met eigen geld. De bank investeert zowel in bedrijven die controversiële wapens maken, als in bedrijven die zich schuldig maken aan controversiële wapenhandel.

ING is de enige bank die ook met eigen spaargeld in beide investeert. Ook Rabobank en Robeco investeren met eigen spaargeld in een bedrijf dat controversiële wapens maakt, ondanks hun intussen verder aangescherpte wapenbeleid. AEGON, SNS Bank en SNS Regio Bank hebben geen eigen geld in foute wapenbedrijven. Zij investeren wel, net als ING, Rabobank en Robeco, met hun beleggingsfondsen in dit soort bedrijven.
Categorie:
Tag(s):