donderdag, 3. september 2009 - 21:11

Zes jaar cel geëist voor besnijden dochter

Haarlem

De 30-jarige Mustapha El M. hoorde donderdag voor de rechtbank zes jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen zich eisen voor het besnijden van zijn vijfjarige dochtertje. Dit meldt het Haarlems Dagblad vandaag.

Volgens de officier van justitie heeft de vader zijn dochter met een schaar of een scherp voorwerp verminkt aan de geslachtsdelen.

De Marokkaanse vader werd vorig jaar oktober opgepakt nadat zijn dochtertje aan haar pleegmoeder had verteld dat haar ''pappa met een grote schaar in haar plasser had geknipt''.

De verdachte, die al tien maanden vastzit, ontkende donderdag opnieuw. Hij noemde de verminking een daad van een sadist, die 'niet mag wegkomen'.

De verdachte verweet justitie een tunnelvisie. Er is alleen geprobeerd om hem achter de tralies te krijgen, aldus de man. Hij stelde dat zijn afkomst en islamitisch geloof daarbij een rol hebben gespeeld. De Haarlemmer suggereerde dat het meisje kan zijn verminkt in het pleeggezin waar ze al langer verbleef.

Uit onderzoek is gebleken dat haar clitoris en kleine schaamlippen voor een deel zijn verdwenen en volgens het Openbaar Ministerie (OM) kan het niet anders zijn dan dat El M. hiervoor verantwoordelijk is.

De advocaat van El M. wil vrijspraak. Volgens hem heeft de pleegmoeder het meisje in haar verklaringen beïnvloed. Hij vindt dat justitie in deze zaak nooit goed onderzoek heeft gedaan naar mogelijke andere verdachten.

Verder noemde de advocaat het volstrekte willekeur dat de moeder van het kind niet wordt vervolgd, omdat het meisje had gezegd dat haar moeder erbij was toen haar vader haar besneed.

Verboden
Het is de eerste keer dat vrouwenbesnijdenis, hetgeen in Nederland verboden is, hier voor de rechter komt. De zaak is ook markant omdat het een Marokkaans gezin betreft. Vrouwenbesnijdenis is daar niet wijd verbreid, zoals dat wel het geval is in bijvoorbeeld Somalië.

Eerder dit jaar bleek dat de aanpak van vrouwenbesnijdenis in Nederland faalt. PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker kondigde daarna extra maatregelen aan, zoals het betrekken van besnijdenis bij de asielaanvraag, extra specialisten bij meldpunten kindermishandeling. Ook wil zij contracten sluiten met ouders die met dochter naar risicolanden reizen, waarin vastgelegd wordt dat zij strafbaar zijn als hun dochter daar verminkt wordt.

De rechtbank doet op 17 september uitspraak.
Provincie:
Tag(s):