dinsdag, 28. april 2009 - 9:48

Zes jaar gevangenisstraf geëist voor jarenlang misbruik stiefdochter

Het Openbaar Ministerie heeft maandag 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 50-jarige man uit Utrecht die ervan verdacht wordt zijn stiefdochter 12 jaar lang te hebben misbruikt.

Volgens de officier van justitie zat het meisje in groep 4 toen het misbruik begon. De verdachte liet zijn stiefdochter allerlei seksuele handelingen verrichten, tot haar 19e jaar. Toen de verdachte scheidde van zijn vrouw, was een smsje de aanleiding voor de stiefdochter om het jarenlange misbruik te onthullen. Op de rechtszitting noemde de officier van justitie allerlei seksuele handelingen die zouden hebben plaatsgevonden, waarbij ze opmerkte dat het ‘minstens elke week eenmaal voorkwam’.

Op verzoek van de rechtbank heeft een deskundige naar het dossier gekeken. Deze deskundige, een zenuwarts, kwam tot de conclusie dat het verhoor van aangeefster van goede kwaliteit was, er geen aanwijzingen zijn dat aangeefster beïnvloed is, dat de verklaringen veel overeenkomsten vertonen en dat aangeefster geen redenen had om te liegen.

De officier van justitie noemde incestzaken ‘moeilijke zaken’. “We zijn er niet bij geweest. Directe getuigen zijn er niet. Dat maakt dat we moeten wegen wie we geloven. Ook is het voor alle betrokkenen afschuwelijk. Voor aangeefster, haar familie en vrienden, maar ook voor verdachte en zijn familie en vrienden. Eenmaal uitgesproken, kan het leven voor niemand meer hetzelfde zijn.� Zij nam het verdachte kwalijk dat hij zich gedurende het gehele onderzoek op zijn zwijgrecht heeft beroepen en geen duidelijkheid over de feiten en over zijn ontkennen wilde geven. De verdachte wilde niet met een psychiater en de reclassering praten.

De verdachte zit al vanaf november 2007 vast en de zaak is al vaak door de meervoudige kamer van de Utrechtse rechtbank behandeld. Op 11 mei doet de rechtbank uitspraak.
Provincie:
Tag(s):