vrijdag, 5. juni 2009 - 14:02

Zestien gevallen van TBC in Heerenveen.

Heerenveen

In Heerenveen zijn nog eens 16 gevallen van TBC ontdekt. Naar aanleiding van de constatering van open TBC bij een 46-jarige man uit Heerenveen, 15 mei j.l. verrichtte GGD Fryslân vorige week de eerste ronde van een TBC-onderzoek onder 25 directe collega's van de man.

Bij deze16 personen is een positieve huidreactie gevonden. Dit betekent dat ze besmet zijn met tuberculose. Zij zijn deze week nader onderzocht door de GGD en worden inmiddels met medicijnen behandeld.

Vanwege de positieve huidreacties van de collega's, vindt er binnenkort een uitbreiding van het onderzoek plaats binnen het bedrijf. De docenten en de klasgenoten van de 17-jarige zoon, die ook een lichte vorm van TBC heeft, zijn inmiddels onderzocht. Hier zijn geen besmettingen gevonden.

Tbc is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Patiënten met long-tbc moeten vaak hoesten. Daarbij kunnen de tbc-bacteriën vrijkomen. Wie deze bacteriën inademt, loopt het risico van een infectie, vaak 'besmetting' genoemd. Niet iedereen die in contact is gekomen met de tbc-bacterie krijgt ook daadwerkelijk tbc. Iemand die alleen is 'besmet' merkt daar niets van en heeft ook geen klachten. De bacteriën kunnen zo jarenlang in het lichaam blijven. Vaak zijn de afweerstoffen die het lichaam zelf maakt krachtig genoeg om de ziekte te voorkomen. Iemand die besmet is, heeft ongeveer tien procent kans om ziek te worden.

In het begin zijn de meest voorkomende klachten van tbc langdurig hoesten (langer dan drie weken), vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Meer informatie is te verkrijgen op de website van GGD Fryslân, www.ggdfryslan.nl
Provincie:
Tag(s):