zaterdag, 27. juni 2009 - 21:27

Zestien personen staan DNA af tijdens actiedag

Venlo

Tijdens een actiedag van de parketpolitie samen met medewerkers van de districten Venlo, Venray en de forensische ondersteuning heeft de politie zaterdag 47 adressen bezocht van mensen die door de rechter zijn veroordeeld tot het afstaan van DNA. In totaal werd van 16 personen genetisch materiaal afgenomen, zo meldt de politie Limburg-Noord.

Vanaf 6.00 uur zaterdagmorgen bezocht de politie de mensen thuis. Veertien verdachten werden thuis aangetroffen. Zij zijn door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau in Venray en Venlo waar het DNA werd afgenomen. Dit gebeurt door met een soort spatel een beetje wangslijmvlies op te vangen. Twee personen meldden zich zelf bij het regiobureau in Venlo.

Vanaf 1 februari 2005 geldt de wet DNA onderzoek bij veroordeelden. Deze wet maakt het mogelijk om bij bepaalde groepen veroordeelden DNA celmateriaal af te nemen. Dit gebeurt na een besluit van de rechter. In Limburg-Noord gaven 150 mensen geen gehoor aan de oproep van het openbaar ministerie om op een eerder tijdstip DNA te komen afstaan. Zaterdagmorgen werden 47 adressen bezocht en de 14 personen die thuis waren hebben meegewerkt aan de afname. Van de twee mannen die zichzelf kwamen melden, had er een nog twee boetes openstaan. De andere man moest nog 37 dagen straf uitzitten. Deze man is direct na het afnemen van het DNA ingesloten.

Het was zaterdag voor de eerste keer dat de politie een speciale actiedag hield ten behoeve van het DNA materiaal voor de DNA databank. De politie zal op korte termijn ook de overige adressen in de regio bezoeken.
Provincie:
Tag(s):