donderdag, 12. maart 2009 - 19:21

Zeven arrestaties na dreiging in Amsterdam

Amsterdam

De dreiging met explosieven rondom de Arenaboulevard en de Ikea in Amsterdam, blijkt een terroristische achtergrond te hebben. De politie heeft donderdag in het onderzoek naar deze dreiging 7 personen aangehouden. Dit is donderdagavond tijdens een persconferentie door de politie en het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam bekend gemaakt.

De politie startte afgelopen nacht een onderzoek, nadat zij door iemand uit Brussel werd gebeld. Deze persoon waarschuwde dat drie mannen een aanslag met explosieven wilden plegen in Amsterdam. In dat gesprek werd onder meer gewezen op de Ikea-vestiging en de Mediamarkt, zo zei korpschef van de politie Bernard Welten.

Gedurende de dag werden 7 personen aangehouden, 6 mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot en met 64 jaar. Alle verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, maar hebben ook een Marokkaanse achtergrond. Verder blijkt een van de verdachten een familielid te zijn van een van de daders van de aanslagen in Madrid van 5 jaar geleden. Onbekend is nog wat ieders rol is in dit verhaal. Ook zijn er donderdag op diverse locaties in Amsterdam huiszoekingen uitgevoerd in opdracht van het OM.

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, zo zei hoofdofficier van justitie Bolhaar. Hoewel de driehoek aangaf dat het gevaar van terrorisme in de hoofdstad nog niet geweken is, ziet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding geen noodzaak om het dreigingsniveau, wat op dit moment substantieel is, te verhogen naar kritiek.
Provincie:
Tag(s):