vrijdag, 18. september 2009 - 16:06

Zeven jongeren verantwoordelijk voor tien branden

Nieuwe Pekela

Met de aanhouding van zeven jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 19 jaar, allen uit Nieuwe Pekela, heeft de politie onlangs tien misdrijven opgelost. Dit heeft de politie vrijdag 18 september bekendgemaakt.

Tien branden
De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor tien branden, die in de periode januari tot en met augustus 2009 waren gesticht. De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij getuigenverklaringen en door goede lokale bekendheid van de buurt- en jeugdagenten.

De groep stond bij de politie bekend als een groep die veel overlast veroorzaakte. Alle branden en brandjes werden gesticht in de wijk en in de buurt van de wijk Heeresmeer. Zo stak men tijdens de afgelopen jaarwisseling een woning aan het Champ Clark in Nieuwe Pekela in brand.

Ook een materiaalhok van de tennisvereniging aan de Beukenlaan in Nieuwe Pekela moest het door brandstichting ontgelden. In het hok stonden onder meer een tractor en een bosmaaier. Naast deze twee branden werden ook meerdere keren coniferen en dixies (toiletcabines) in brand gestoken.

Motief
De branden hebben in de betreffende wijk veel impact gehad. Vooral de coniferenbranden bij woningen zorgden voor de nodige angst bij buurtbewoners. Het totale schadebedrag wordt geschat op minimaal 40.000 euro. De verdachten, werden de afgelopen periode, druppelsgewijs aangehouden. Zij gaven tijdens de verhoren aan dat de branden uit verveling en stoerdoenerij waren gepleegd. Ook werd door
sommigen aangegeven dat zij door groepsdruk branden hadden gesticht.

Het merendeel van de verdachten is vaker met de politie in aanraking geweest. De politie heeft het onderzoek afgerond. Het dossier wordt naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Alle verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. De officier van justitie zal beslissen wat met de verdachten moet gaan gebeuren.
Provincie:
Tag(s):