woensdag, 28. januari 2009 - 9:56

Zoekmachine volledig gestopt met het opslaan van IP-gegevens

Zeist

Met ingang van 28 januari - Data protection day 2009 - is zoekmachine Ixquick volledig gestopt met het opslaan van IP-gegevens van haar gebruikers.

De zoekmachine was in 2006 al de eerste die de opslag terugbracht tot maximaal 48 uur, nu blijft opslag van gegevens helemaal achterwege.

"Wij vinden dat mensen een fundamenteel recht hebben op privacy op het internet", stelt CEO Robert Beens van Ixquick. "Mensen vertrouwen hun intiemste gewoonten en geheimen aan een zoekmachine toe. Dat moeten ze veilig kunnen doen. Onze zoekmachine voert het beste privacybeleid in de markt. En vanaf vandaag is het nog verder verbeterd."

Om geautomatiseerd misbruik van haar servers tegen te gaan, was Ixquick tot nog toe gedwongen om data tot maximaal 48 uur op te slaan. Recente technologische ontwikkelingen maken dit nu overbodig.
Maar Ixquick heeft plannen om nog verder te gaan. Nu al biedt de zoekmachine een veilige verbinding op basis van het zogenaamd HTTPS-protocol. Daardoor wordt 'afluisteren' van de verbinding onmogelijk. Binnenkort verwacht de zoekmachine ook een zogenaamde 'proxy'-dienst te lanceren, waarmee mensen volledig anoniem kunnen gaan internetten.

Privacy op internet staat in toenemende mate onder druk. Zoekopdrachten en webadressen die mensen bezoeken worden stelselmatig opgeslagen en gecombineerd met bijvoorbeeld IP-gegevens. Zo bouwen veel grote zoekmachines persoonlijke en gedragsgebaseerde profielen op. In veel gevallen zijn die profielen echter bijna moeiteloos te herleiden tot de computer of zelfs het fysieke vestigingsadres van de gebruiker.

Onder druk van Europese regelgeving, privacyorganisaties en toenemende publieke bezorgdheid, hebben grote zoekmachines als Yahoo, Google en MSN, aangeboden om de bewaartijd van hun data te verlagen naar tussen de drie en achttien maanden. "Maar," waarschuwt Beens "het venijn zit in de details. Deze zoekmachines gebruiken namelijk vaak 'logins' of 'cookies' die automatisch op computers van gebruikers worden geplaatst. Met beide technieken kunnen nog profielen worden samengesteld, maanden nadat de officiële 'bewaartijd' van data is verstreken. Daarom gebruikt Ixquick geen van beide methoden."
Categorie:
Tag(s):