donderdag, 26. februari 2009 - 9:15

Zomerbanden worden steeds beter

Den Haag

Moderne zomerbanden worden steeds beter. Dat blijkt uit de zomerbandentest 2009 van de ANWB. In de geteste maat 185/60R14H behalen zeven banden de hoogste score, in de maat 205/55R16W zijn het er zes.

Opvallend is dat het niet alleen dure A-merken zijn die goed scoren, ook in het goedkopere segment is een ruime keus aan goede banden. Vijf banden komen slecht uit de test.

Een autoband moet dagelijks onder sterk wisselende omstandigheden zekerheid en veiligheid bieden. Bovendien moet een band zijn werk op de achtergrond doen zonder storende aanwezigheid in de vorm van lawaai, een hoog verbruik of het vrijkomen van giftige deeltjes.

In totaal zijn 35 banden op alle bandeigenschappen beproefd en beoordeeld. Er werd getest op droog - en op nat wegdek. Ook de duurzaamheid bij hoge snelheid en de slijtvastheid zijn bekeken. Naast deze veiligheidsrelevante testcriteria kwamen ook milieuaspecten als brandstofverbruik (rolweerstand), geluidsproductie en chemische samenstelling aan bod.

In de bandenmaat 185/60R14H behalen bekende merken zoals Michelin, Continental, Bridgestone een goed tot zeer goed eindoordeel. Goede alternatieven in het goedkopere segment zijn de Fulda, Kumho, Semperit en Uniroyal. Slecht scoren de merken Kenda en Wanli. Bij plotseling voluit remmen op een natte snelweg met 80 km/u hebben deze merken respectievelijk 45 en 70 meter nodig waar goede banden deze proef in minder dan 37 meter voltooien. Hier wordt een veiligheidsgrens overschreden.

In de bandenmaat 205/55R16W scoren Goodyear, Michelin en Continental het best. Onderaan in deze lijst staan merken Mabor en Syron.
Categorie:
Tag(s):