donderdag, 1. oktober 2009 - 8:53

Zorgen om zelfredzaamheid bij brand

Amsterdam

Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat verzorgers vrezen dat bij brand niet iedereen veilig het gebouw kan ontvluchten. Simpelweg omdat de praktische kennis over 'hoe te handelen' ontbreekt.

Stichting Nationale Brandpreventieweek organiseert met de brandweer van 1 tot 20 oktober de landelijke campagne. Met deze campagne hoopt de brandweer werknemers te stimuleren om een ontruiming te oefenen en de risico's bij brand zo veel mogelijk te beperken.


Bijna niet geoefend

Uit recent onderzoek blijkt dat ziekenhuizen (42%) en zorgcentra/verpleeghuizen (34%) vaak geen ontruimingsoefening doen. Ook binnen de kinderopvang en basisscholen moet er meer aandacht komen voor ontruimen. Cijfers tonen aan dat 15 tot 20 % van deze groep nog niet oefent. Juist voor de brandveiligheid is het van cruciaal belang dat vaardigheden, die leiden tot veilig ontruimen, geoefend worden. De medewerkers van deze organisaties, die gemiddeld meer dan 16 personen onder hun hoede hebben, geven aan dat ze het wel zeer belangrijk vinden dat er geoefend wordt.

'Patiënten, cliënten, leerlingen, kleuters en peuters zijn afhankelijk van mensen die in staat zijn om adequaat te handelen als er brand uitbreekt. Daarom is het alarmerend, dat er te weinig ontruimingsoefeningen worden gehouden.', aldus René Hagen, voorzitter van de Stichting Nationale Brandpreventieweek en Lector Brandpreventie.' Met deze campagne proberen we elke werknemer te wijzen op hun verantwoordelijkheden om niet-zelfredzamen te helpen vluchten', zegt René Hagen.

Landelijke oproep tot ontruimingsoefening

De brandweer roept bedrijven en instellingen op om hun ontruiming te oefenen. Tussen 1 en 20 oktober staan er elke dag, in heel het land, meerdere ontruimingsoefeningen op het programma. De organisaties ontvangen praktische informatie en kunnen zich opgeven voor de 'Ontruim en Win'-actie. Dit kan via www.ontruimenmoetjeoefenen.nl, waar ze ook alles vinden over ontruimingsoefeningen, van een voorbeeld ontruimingsplan, praktische tips voor een ontruimingsactie tot een evaluatieformulier.
Provincie:
Tag(s):